NEPRIHVATLJIVO PONAŠANJE

Kako reagirati na izljeve bijesa i ljutnje?

 Martina Dumić Balvan
Jedna kineska poslovica kaže: Ako si strpljiv u jednom trenutku bijesa, izbjeći ćeš stotinu dana tuge

• Usmjerite pažnju djeteta na nešto drugo

Ponekad se dječja ljutnja može smiriti jednostavnim usmjeravanjem djeteta na neku drugu aktivnost. Primjerice: Napunit ćemo kadu pa tamo možeš bacati igračke po vodi do mile volje

• Na izljeve bijesa reagirajte odmah

Kada dijete dobije napad bijesa ili intenzivne ljutnje odmah ga izvedite iz prostorije i izolirajte dvije do pet minuta. To će i vama dati vremena da se smirite. Dvije do pet minuta obično je dovoljno; pritom nije potrebno držati dijetetu lekcije, dovoljno je reći: Ostat ćeš u svojoj sobi dok se ne smiriš i budeš spreman reći što želiš umjesto da pljuješ po ljudima ili Ostani u sobi dok se ne smiriš i budeš spreman razgovarati.

• Pokušajte otkriti razloge djetetovog bijesa ili ljutnje

I odrasli se ljute kad ne dobiju ono što žele. Kod djece je isto. Stoga se upitajte što vaše dijete želi, a ne uspijeva dobiti. Razlozi napada bijesa i ljutnje mogu biti različiti: želja da se dobije pažnja, da ga se sasluša, protest što nije onako kako bi dijete htjelo, kažnjavanje roditelja zbog odlaska, osveta, strah od napuštanja... No što god da je uzrok ljutnji pokažite djetetu da je njegovo ponašanje neprihvatljivo.

• Naučite dijete da prepoznaje rane znakove ljutnje

Djeca često nisu uopće svjesna svoje ljutnje. Tako se događa da mnogi od njih reagiraju prije nego što uopće shvate što se događa. Stoga djecu treba naučiti da prepoznaju početne znakove ljutnje. Tako postaju svjesnija svojih osjećaja i imaju više šanse kontrolirati svoje ponašanje kao reakciju na osjećaje. Evo nekih uobičajenih znakova koji ukazuju da dijete postaje ljuto i da bi moglo izgubiti kontrolu nad svojim ponašanjem: napeto tijelo, stisnuti zubi, pojačan intenzitet govora i ponašanja, neljubazne riječi, povišen ton glasa blizak vrištanju, nemir, povlačenej, lako ga isprovocirati, zvukovi poput režanja ili dubokog disanja, napučena usta, preokretanje očima i sl.

Naučite prepoznavati znakove početne ljutnje kod vašeg djeteta. Posebno obratite pažnju na one znakove koji neposredno prethode izbijanju ljutnje. Kad ih naučite, počnite ih navoditi djetetu i naučite ga da ih samo prepoznaje. S vremenom će dijete samo naučiti prepoznati znakove svoje ljutnje i izabrati primejreno ponašanje prije nego što postane kasno.

• Naučite dijete razgovoru sa samim sobom i opuštanju

Razgovor sa samim sobom može pomoći djetetu da se smiri i da izbjegne izljev bijesa. Rečenice tipa : Ja mogu to izdržati, Sve je uredu, samo ostani miran mogu biti vrlo korisne djeci u pokušajima da kontroliraju bijes u situacijama kad im je to važno. Također ih možee naučiti da broje do deset prije nego nešto kažu ili učine ili da nekoliko puta duboko udahnu kad su suočeni sa situacijom koja izaziva ljutnju.

Izvor: Bolje biti vjetar nego list; Dubravka Miljković, Majda Rijavec

www.cuvarkuca.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 12:53