ZDRAVSTVENI BENEFITI

KAVA ILI ČAJ, ŠTO JE ZAPRAVO ZDRAVIJE? Ako se u obzir uzmu svi faktori - odgovor bi vas mogao iznenaditi

Studija koju je provelo Sveučilište u Conneticutu komparirala je rezultate od čak deset provedenih istraživanja. Otkriveno je da je kofein blagi diuretik, i u većini slučajeva, količina urina izbačenog iz tijela bila je ista - bez obzira je li ispitanik u organizam unosio kofein ili ne.

I američki Nacionalni institut za zdravlje ustanovio je da je gotovo svejedno pijete li primjerice crni čaj ili običnu vodu, kada je u pitanju hidratacija tijela.

Crni, zeleni i bijeli čaj sadrže flavonoide, koji organizmu donose određeni zdravstveni benefit.

Nutricionistička studija provedena u Velikoj Britaniji pokazala je da ispijanje čaja pomaže kod kardiovaskularnih bolesti, kao i kod nekih karcinoma.

Jedna druga studija koja je proučavala utjecaj kave i čaja na zdravlje otkrila je slične rezultate utjecaja čaka na srčane bolesti. Sastojak čaja poznat kao katekin, bio je pak, u jednoj australskoj studiji povezan sa zdravijim kostima i manjim brojem oboljelih od osteoporoze.

Katekini su odgovorni i za bolju mišićnu strukturu i izdržljivost. Također utječu i na smanjenje rizika od pojave Parkinsonove bolesti.

'Ispijanje čaja je za vaš organizam ipak bolje nego voda', tvrdi Carrie Ruxton, nutricionistkinja sa Kings College u Londonu. 'U čaju pored tekućine postoje i brojni antiokdidansi tako je to dvostruki benefit za zdravlje'.

Dakle, čaj je zdrav.

A kava?

Izvještaj Fundacije savjeta za informacije o prehrani navodi kako umjerena količina kofeina, koja iznosi oko 300 mg dnevno, ne škodi organizmu te čak može imati pozitivan utjecaj na zdravlje.

Različite studije pokazuju da kava donosi određenu razinu zaštite od nekih vrsta karcinoma. Također, kao i čaj, štiti od demencije i Parkinsonove bolesti.

Dakle, kava ne škodi organizmu - ali samo ako se pije manje od šest šalica dnevno.

Ako se zbroje svi benefiti, odgovor na pitanje: kava ili čaj - bio bi ipak: čaj. No u obzir treba uzeti da vas ispijanje ovih napitaka ipak i usrećuje, da uživate u njima.

Ako se i taj faktor uzme u obzir, objašnjavaju stručnjaci, vašem organizmu je gotovo svejedno pijete li kavu ili čaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:37