OSTEOPOROZA

Kretanje, kalcij i kontrola čuvaju čvrstoću kostiju

S obzirom na to da 8 do 12 posto stanovništva boluje od osteoporoze, to je i velik javnozdravstveni problem, a liječenje je skupo. No, neliječenje je još skuplje

Gotovo 200.000 osoba, poglavito žena, u Hrvatskoj ima osteoporozu, a oko 400.000 osteopeniju, što znači da im gustoća koštane mase opasno slabi. Drugim riječima, osteoporozu u nas ima 34 posto starijih od 50 godina ili svaki treći u rizičnoj dobi, a uglavnom su to žene. Sve to govori da osteoporoza mora ostati u središtu zanimanja i pacijenta, i liječnika, i zdravstvenog osiguranja, kaže doc. dr. Zlatko Giljević iz Interne klinike KBC-a Zagreb, jer neliječenje dovodi do prijeloma i komplikacija koje se teško liječe i vrlo su skupe za zdravstveni sustav.

Za početak kontrole zdravlja kostiju dovoljno je mjerenje petne kosti ultrazvukom. To je jednostavan i brz pregled i dobar put za eventualne dodatne pretrage, poput denzitometrije, kako bi se navrijeme otkrio početni gubitak koštane mase, ili osteopenija, te početne terapije kalcijem i vitaminom D. Srećom, kažu stručnjaci, danas su pacijentima na raspolaganju razne vrste lijekova, a liječnik treba odabrati onaj koji će pacijenti najbolje podnijeti, tj. koji najbolje odgovara njegovoj težini bolesti.

I sunce je važno

S obzirom na to da od osteoporoze boluje 8-12 posto stanovništva, to je i velik javnozdravstveni problem, a liječenje je skupo. No, neliječenje je još skuplje jer nerijetko rezultira prijelomom kuka, zapešća i kralježnice, kad se kralješci naprosto smrve. To se pak i najrjeđe dijagnosticira te ostavlja trajnu invalidnost, kaže doc. dr. Zlatko Giljević. Dodaje kako prijelom kuka može biti i smrtonosan.

Stručnjaci ističu da je za “punjenje” kostiju vrlo važno kretanje, tjelesna aktivnost, jer je to prirodni način njihova očuvanja. Važna je i dovoljna količina vitamina D, a najjednostavniji i najbrži način da se organizam opskrbi dovoljnom količinom je - sunce. Nažalost, kad se kosti počnu prazniti, samo sunce neće biti dovoljno. Inače, osteoporoza se naziva i “tiha bolest” jer se obično dijagnosticira tek u vrlo teškoj fazi, odnosno ili zbog prijeloma ili zbog teškoća u kretanju, rekao je dr. Giljević. Zbog toga je nužno praćenje pa se u preventivne svrhe daju veće količine kalcija i vitamina D. Dr. Giljević naglašava da je prema novim smjernicama potrebna dnevna količina kalcija za osobe s osteoporozom 1500 miligrama, a ranije se smatralo da je dovoljno 800 miligrama. Povećana je i potrebna dnevna doza vitamina D, i to sa 400 na 800 miligrama. No, dr. Giljević kaže kako je za tu terapiju nužno praćenje pacijenta kako bi se navrijeme vidjelo nakuplja li se možda višak kalcija na krvnim žilama, što je štetno, ili u urinu, što predstavlja opasnost od bubrežnih kamenaca. Drugim riječima, takva se terapija ne smije “samoordinirati”, već je isključivo treba odrediti liječnik.

Neprestano se pojavljuju i novi lijekovi za osteoporozu, a to znači da se terapija sve više može individualizirati. Prije nekoliko godina spasonosno rješenje bio je Fosamax i slični lijekovi, kojima je uloga bila blokirati razgradnju kostiju.

Važan vitamin D

Zatim su se pojavili novi lijekovi koji su stimulirali gradnju kostiju, poput Forteoa. No, sad su pacijentima na raspolaganju i stroncij ranelati, poput Osseora koji istodobno smanjuju razgradnju i povećavaju gradnju kostiju. Iz porodice SERMOV lijekova, ili selektivnih modulatora estrogenskih receptora, pacijentima poznatijima pod tvorničkim nazivom Raloxifen i slični, također dolaze novi lijekovi, ustvrdio je doc. dr. Giljević. Riječ je o Bazedoxifeneu koji je namijenjen liječenju postmenopauzalne osteoporoze. No, kojoj će pacijentici koji od lijekova što danas stoje na raspolaganju najviše odgovarati mora odlučiti liječnik na temelju nalaza.

Što se pak tiče prevencije osteoporoze, doc. dr. Giljević naglašava da je nakon 50. godine nužna kontrola jedanput godišnje, a jedna od prvih terapija jest ona vitaminom D. Pokazalo se da je riječ o vitaminu koji ima blagotvorni učinak na zdravlje, i to ne samo na kosti. Neke su studije, primjerice, dokazale da se na taj način može prevenirati i rak prostate.

Problemi osteoporoze

- nakon prijeloma kuka tijekom godine umire od 12 do 20 posto pacijenata

- osobe koje su imale barem jedan prijelom kostiju imaju 80 posto veću šansu od nastanak osteoporoze

- nerijetko nema dovoljno novca za otkrivanje i liječenje osteoporoze

- osiguranja ne pokrivaju liječenje osteoporoze u cijelosti ako prije toga nije bilo prijeloma

- predviđa se da će 2050. godine broj prijeloma, sa sadašnja dva milijuna, porasti na 6,3 milijuna godišnje

- u Europi se svakih trideset sekundi dogodi jedan prijelom zbog osteoporoze

- samo 30-50 posto prijeloma kralježnice zbog osteoporoze se i dijagnosticira

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 09:41