ISTRAŽILI SMO

LISTE ČEKANJA Većina pregleda čeka se dulje nego u siječnju

 Miroslav Kiš/CROPIX
Na ključne dijagnostičke pretrage, kao što je primjerice ultrazvuk srca, pacijenti u prosjeku čekaju između 150 i 200 dana

U posljednja dva-tri mjeseca smanjili smo liste čekanja na nekim područjima, rekao nam je Mladen Smoljanec, sanacijski upravitelj Opće bolnice Varaždin. Smoljanec ističe kako je do smanjenja lista čekanja došlo nakon kontrola koje su pokazale kako su se neki pregledi duplicirali, ali i drugačijom organizacijom bolničkih odjela što je povećalo učinkovitost.

Konkretni rezultat

I ministar zdravlja Siniša Varga, tijekom prekjučerašnjeg posjeta Varaždinu tamošnju je Opću bolnicu istaknuo kao uspješan primjer mjera za smanjenje lista čekanja.

- Postigli smo konkretne rezultate pa tako kod djece nema više čekanja na pregled duljeg od tri mjeseca, a kod onkoloških bolesnika dulje od mjesec dana - pojasnio je Smoljanec.

Istaknuo je da će idućih mjeseci u Varaždinu doći i do novih smanjenja lista čekanja. To se, primjerice, očekuje u varaždinskoj oftalmologiji gdje se operacija katarakte čeka čak 1102 dana. Usporedbe radi, na operaciju očne mrene najmanje se čeka u općim bolnicama u Puli, Slavonskoj Brodu i Bjelovaru: svega jedan dan. U KB Dubrava čeka se 41 dan, u KB Sveti duh 461 dan, a u KBC Osijek 495 dana.

Uvođenje reda

O tome što su ostale bolnice učinile i postigle na planu smanjenja lista čekanja saznat će se uskoro kada će, kako to tvrdi glasnogovornik HZZO-a Nenad Korkut, biti dovršeni i javno prezentirani podaci za cijelu Hrvatsku.

- Svakako treba pozdraviti pokušaj uvođenja reda u liste čekanja. Za to odgovornost moraju snositi i pacijenti, a ne samo bolnice. Možda bi kao jedna od sljedećih mjera mogla biti uvedena i obaveza pacijenta koji je obavio određeni pregled u jednoj bolnici da obavijesti drugu bolnicu gdje je također na listi čekanja.

Kvalitetne proteze

- Tako bi se oslobodio slobodan termin za drugu osobu - komentirao je za Jutarnji list naš izvor iz zagrebačkih liječničkih krugova koji je želio ostati anoniman. Naš izvor smatra da osim smanjenja broja pacijenata na listama čekanja važan čimbenik mora biti kvaliteta i dostupnost određenog medicinskog postupka, a tu nije realno očekivati pomake zbog ograničenih bolničkih limita.

- Pacijenti koji čekaju ugradnju enodproteze kuka ne prijavljuju se na nekoliko lista, no oni i dalje dugo čekaju na operaciju. Razlog tome jest manji broj dostupnih kvalitetnih endoproteza. Slična je situacija i s pacemakerima. Liječnici bi vjerojatno mogli obaviti i veći broj operacija kad bi imali na raspolaganju dovoljan broj pacemakera. Stoga neki pacijenti i ne dočekaju ugradnju potrebnog pacemakera - kaže naš izvor.

U prilog tome govori usporedba podataka o listama čekanja 20. siječnja ove godine (nakon što je vlada liječnicima u štrajku nametnula radnu obavezu), kada je na listama čekanja bilo evidentirano 545.888 narudžbi pacijanata, i jučer. HZZO-a trenutno prati 624 medicinska postupka (što čini 80 posto narudžbi), a prema jučerašnjoj evidenciji za te je postupke na listama čekanja evidentirano 594.135 narudžbi. Kako neki pacijenti čekaju i na više postupaka, na listama čekanja trenutno je ukupno 463.056 osoba.

Na ključne dijagnostičke pretrage pacijenti u prosjeku čekaju između 150 i 200 dana. Primjerice, za ultrazvuk srca najmanja je lista čekanja u Općoj bolnici Gospić gdje pacijent na red stigne već drugog dana. U KBC-u Osijek čeka se 12 dana, a OB Varaždin 62 dana. U KB Dubrava čeka se 147, a u KBC Zagreb 225 dana.

Neslavni rekorder je, kao i početkom ove godine, OB Sisak gdje se 20. siječnja na ultrazvuk srca čekalo 372 dana, a jučer se broj dana čekanja popeo na 390.

Ultrazvuk dojke

Na ultrazvuk dojke najmanje, 21 dan, čeka se u KBC Osijek dok je se u OB Knin na taj pregled dođe nakon 22 dana. U KBC Dubrava se čeka 110, a u KB Merkur 126 dana. U OB Varaždin taj se pregled čeka 182, u OB Sisku 203, a u Općoj županijskoj bolnici Požega 245 dana. Žene na taj važni pregled sada, baš kao i u siječnju čekaju u OB Koprivnica. Dok se početkom godine u tom gradu na ultrazvuk dojke čekalo 426 dana, jučer su se pacijentice mogle predbilježiti za listopad 2015. godine što znači da se na pregled čeka oko 400 dana.

Dan za kolonoskopiju

Za kolonoskopiju je najmanji red u OB Gospić i OBŽ Požega gdje se čeka jedan dan. U KB Dubrava se čeka 46 dana, a u KBC Zagreb 76 dana. Najduže se na kolonoskopiju čeka u Sisku, 320 dana te u Varaždinu 333 dana.

Najdulje se i dalje čekaju operacije ugradnje endoproteze koljena i kuka, posebice u bolnicama koje su tradicionalno na dobrog glasu u izvođenju takvih zahvata. Tako se u KBC Zagreb (odnosno ortopedija na Šalati) za ugradnju endoproteze kuka i koljena rade predbilježbe za siječanj 2015. godine dok Klinika Lovran pruža mogućnost predbilježbi za prosinac 2014. godine.

U KB Sveti duh za tu se operaciju može predbilježiti za listopad 2015. godine, a u KB Dubrava za travanj 2016. godine.

KAKO SU USPJELI SMANJITI DIO ČEKANJA Aktivno su se bavili listama u Varaždinu

Opća bolnica Varaždin se vrlo aktivno bavi listama čekanja, pri svakoj pojavi povećanja lista čekanja iznad primjerenih rokova se u dogovoru sa specijalistima povećava broj termina dnevno za pojedinu uslugu kako bi se liste skratile, rekao je glasnovornik HZZO-a Nenad Korkut.

- OB Varaždin ima za 90 posto ambulanti mjesečni raspored rada najmanje šest mjeseci unaprijed, a za neke, poput, kardiologije i dvije godine unaprijed. Problemi koje će trebati rješavati su uglavnom tehničke naravi jer su rokovi gotovo u cijelosti unutar onih koje očekujemo - naglasio je Korkut. Uspješno smanjenje listi čekanja bilježi se i u Specijalnoj bolnici Varaždinske toplice gdje dulje od 30 dana na uslugu ukupno čeka dvoje djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 14:30