ZAŠTITA OD VISOKIH TEMPERATURA

Ljeto krije neke opasnosti za vaše dijete

Iako roditelji brinu o sigurnosti djece tijekom čitave godine, potrebno je dodatno pripaziti na njih tijekom ljetnih mjeseci. Visoke temperature, ali i više vremena koje djeca provode vani, ponekad bez stalnog nadzora, mogu biti rizični za zdravlje djece

Donosimo nekoliko savjeta na koji način možete preventivno djelovati na neke faktore rizika tijekom ljetnjih mjeseci.

Sunce i ljetne vrućine

Neke od najvećih opasnosti za zdravlje u ljeto povezane su s visokim temperaturama, a to su:

• Toplinski stres i toplinski udar koji može biti spriječen; Djeca bi stalno trebala piti vodu, kako ne bi dehidrirala na visokim temperaturama. Ako se igraju vani, povremeno im treba napraviti pauzu, te provjeriti postoje li mogući simptomi kao što su žeđ, grčevi, umor, vrtoglavica, mučnina, povraćanje, glavobolje i groznica. Nikada ne ostavljajte dijete u automobilu na vrućini!

• Metalne drške ili druge metalne sprave na dječjim igralištima i u parkovima mogu izazvati opekline ako se zagriju na suncu. Prije nego što pustite dijete da se igra u parku, provjerite jesu li sprave (tobogani, ljuljačke, vrtuljci) previše zagrijani.

• Opekline od sunca - iako roditelji koriste sredstva za djecu s visokim zaštitnim faktorom protiv negativnog djelovanja sunčevih zraka, ipak može doći do pojave opeklina ako se krema za sunčanje ne koristi ispravno. Pročitajte uputstvo, pripazite na rok trajanja, na to je li preparat vodootporan, te na vremenski period zaštite koju pruža. Pored sredstva za sunčanje, djeci uvijek stavite šeširić ili kapicu na glavu.

Vodene aktivnosti

Mnogi bježe od ljetnjih vrućina na bazene, jezera ili rijeke. Kako bi djeca bila što sigurnija u takvim okruženjima, evo nekoliko savjeta:

• Ako imate vlastiti bazen, napravite ogradu oko njega koju dijete ne može samo prijeći i dobro zaključajte vrata kada niste prisutni.

• Nadgledajte svoju djecu na javnim bazenima, čak i ako znaju plivati.

• Mala djeca koja ne znaju plivati trebaju nositi prsluke za plivanje, a ne kolute i naramenice (tzv. "šlaufe“ i "leptiriće“) dok su u bazenu.

• Djeca koja znaju plivati trebala bi uvijek nositi prsluke za plivanje prilikom kupanja u jezeru, a naročito u rijeci.

• Dijete od četiri ili pet godina starosti već možete upisati i u školu plivanja, to je uzrast kada se ova vještina brzo uči.

Ostali ljetni savjeti

• Ukoliko imate vrt ili travnjak, držite kosilicu za travu što dalje od djece.

• Ukoliko je potrebno, koristite repelente za insekte (preparate za zaštitu od insekata).

• Poslije igre na otvorenom, na travnjacima, u parkovima, u prirodi, pregledajte dijete zbog krpelja.

• Opremite dijete za ljetnje aktivnosti. Ako vozi bicikl, skejt, role, romobil nabavite mu odgovarajuću zaštitnu opremu: kacigu i zaštitu za zglobove.

• Ne nudite djeci hranu koja je stajala više od sat vremena izvan hladnjaka. Na ljetnjim vrućinama hrana se brzo kvari, pa može doći do trovanja.

Bez obzira na ljetnje opasnosti, ako djelujete preventivno i pravovremeno, možete se opustiti i uživati u suncu, moru, prirodi, bazenu ili nekom drugom ljetnjem okruženju u kojem volite boraviti.

Potičite djecu na što više kretanja na zraku, zato što je ljeto jednostavno idealno za aktivnosti na otvorenom.

www.cuvarkuca.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:25