NOVA STUDIJA

MARIHUANA MOŽE IZAZVATI SRČAN UDAR Većina pacijenata bili muškarci od oko 34 godine

 PUZ / Cropix

Pušenje trave ima smirujući učinak, tvrde svi oni koji su je probali, no nekim ljudima može povećati rizik za nastajanje raznih srčanih problema, kažu liječnici.

U novoj studiji znanstvenici su koristili podatke iz baze podataka pod nazivom Francuska mreža adiktivnih osoba okupljanih od 2006. do 2010. godine. Od gotovo dvije tisuće prijavljenih komplikacija povezanih s marihuanom, istraživači su otkrili da je dva posto, odnosno 35 osoba imalo raznih srčanih problema zbog kojih su hitno zatražili medicinsku pomoć ili su hospitalizirani. Od njih je dvadeset osoba pretrpjelo srčani udar, a devet ih je umrlo.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Istraživači su otkrili da su većina pacijenata bili muškarci prosječne dobi od oko 34 godine i bili su redoviti korisnicu marihuane, odnosno pušili su je gotovo svakodnevno. U studiji objavljenoj jučer u časopisu Journal of American Heart Association navodi se da su korisnici imali obiteljsku povijest za povećani rizik od srčanih bolesti.

Mnogi pacijenti su također imali i druge faktore rizika za bolesti srca kao što su pušenje duhana i pijenje alkohola, istaknuli su istraživači. Ipak, gotovo polovica pacijenata bili su s redovni korisnici samo marihuane.

Znanstvenici su također otkrili porast srčanih problema tijekom vremena pušenja trave. 2006. godine samo 1,1 posto osoba prijavilo je određene komplikacije sa srcem, ali je stopa porasla na 3,6 posto u 2010 godini .

-Javnost smatra da je marihuana potpuno bezopasna, ali nove informacije dobivene na temelju svježih istraživanje o potencijalnim zdravstvenim opasnostima od pušenja marihuane treba širiti u javnosti – rekla je vodeća autorica studije dr. Emilie Jouanjus, s Medicinskog fakulteta u Toulouseu u Francuskoj.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 02:28