BIOINŽENJERING

Meduza umjesto pacemakera davat će ritam oboljelom srcu

Američki su znanstvenici uspjeli stvoriti umjetnu meduzu koja bi zauvijek mogla zamijeniti pacemaker, odnosno električni stimulator rada srca.

Laboratorijska meduza izrađena od silikona i srčanog tkiva štakora trebala bi biti prototip biološke generacije pacemakera koji ne trebaju električne signale. Istraživači s Tehnološkog instituta Sveučilišta u Kaliforniji nazvali su je meduzoid, a temelji se na prirodnom kretanju meduze kroz vodu odnosno kontrakciji njezina mišića.

Od akvarija do prsišta

Meduzoid su stavili u slanu vodu sličnu onoj oceanskoj i uz pomoć električnih impulsa uspjeli su izazvati sinkronizirane pokrete kao kod prave meduze. Znanstvenici kažu da bi uz dodatni rad možda mogli proizvesti meduzoid koji bi pulsirao samostalno kao što to čini ljudsko srce. Dodali su da bi se na taj način mogao stvoriti pacemaker koji ne treba električne signale, pa čak i proizvesti novi organ nakon zatajenja srca.

Koautor istraživanja Kevin Kit Parker, profesor bioinženjeringa i primijenjene fizike na Harvardu, kaže da je istraživanje pokrenuto kako bi se što bolje razumjela funkcija srčane pumpe. - Počeo sam promatrati kako to rade morski organizmi radi preživljavanja. Tada sam vidio meduze u akvariju i odmah primijetio sličnost između meduzina funkcioniranja i ljudskog srca - otkrio je Parker.

Ušteda energije

Meduzoid je napravljen od osam krakova i materijala sličnog meduzi, odnosno s molekulama proteina, koji ima isti otisak kao prava meduza. Tkivo štakora može se stimulirati strujom nakon što je uzeto sa srca i inkorporirano u umjetnu meduzu. Istraživači su istaknuli da je to pogled u budućnost bioinženjeringa i napretka medicinske tehnologije. Profesor John Dabiri iz Caltech tima rekao je da se zapravo želi vidjeti što se sve može sintetičkom biologijom i kako biološki sustavi mogu biti učinkovitiji s manjim korištenjem energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:07