NOVA STUDIJA

Mobiteli su rasadnici bakterija

Zagreb, 191012.Trg Petra Preradovica.Sa lijepim vremenom i toplijim temperaturama pune se i terase kafica u centru grada. A na tim terasama zamjetna je sve veca prisutnost "pametnih telefona" kod gradjana koji ih ne ispustaju iz ruku niti za vrijeme kave na spici.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX
Istraživači su našli zabrinjavajuće količine bakterija, no tvrde da nema razloga za paniku

Naši su mobiteli utočište za tisuće različitih bakterija, od kojih većina živi na našim prstima i koži pokazala je studija dr. Jamesa Meadowa sa Sveučilišta Oregon.

Meadow i suradnici uzeli su uzorke s prstiju i touchscreena pametnog telefona. Nakon analize spoznali su da se na tim mobitelima nalazi 7000 različitih bakterija.

Najčešće je zastupljena bakterija Streptococcus, koja je često u našim ustima, te Straphylococcus i Corynebacterium, koje se obično nalaze na ljudskoj koži. 82 posto vrsta bakterija na mobitelima nađene su i na prstima vlasnika.

- Naša studija potvrdila je da s mobitelima imamo i više od emocionalne povezanosti jer oni nose i naše osobne mikrobiome, odnosno sustave bakterija koje žive u nama - izjavio je James Meadow za portal LiveScience.

- Vrlo malo bakterija oko nas je stvarno opasno - naglasio je Meadow. On smatra da bi se u budućnosti mobiteli mogli koristiti za monitoring bakterija kojima su ljudi izloženi u svom okolišu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 00:08