DOBRE VIJESTI

NA TRAGU LIJEKA Statini mogu usporiti napredovanje bolesti multiple skleroze

Osim što snižavaju kolesterol i smanjuju rizik za srčani ili moždani udar, statini mogu usporiti napredovanje multiple skleroze u kasnoj fazi bolesti, pokazalo je istraživanje provedeno na University College London. U svijetu čak 2,3 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze, a od njih će dvije trećine razviti naprednu fazu bolesti u roku od 15 godina od kada im je postavljena dijagnoza.

Iako za liječenje rane faze te bolesti postoji nekoliko vrsta terapija, za kasnu fazu, koja se naziva sekundarno-progresivna multipla skleroza, ne postoji odgovarajuća terapija.

Tim britanskih znanstvenika, pod vodstvom dr. Jeremyja Chatawaya, je u ovo istraživanje uključio 140 pacijenata s dijagnozom sekundarno-progresivne multiple skleroze kojima su tijekom dvije godine davali ili dnevnu dozu statina ili placebo.

Otkrili su da su pacijenti koji su uzimali lijek imali godišnje 43 posto manji stupanj atrofije mozga, što je marker za progresiju bolesti, u usporedbi sa skupinom pacijenata koji su uzimali placebo. Uz to, stanje pacijenata koji su uzimali statine se sporije pogoršavalo nego stanje pacijenata koji su uzimali placebo.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Iako su zabilježene razlike u stupnju invaliditeta bile dosta skromne ,one su za sudionike istraživanja imale vrlo značajnu ulogu. Primjerice, prema jednoj skali za mjerenje stupnja invaliditeta, liječnici su ocijenjivali pacijente ocjenama od 0 do 10, s tim da 0 označava potpuno zdravu osobu.

Na početku istraživanja, obje skupine pacijenata su prema toj skali imale prosječnu ocjenu 5,8. Po završetku istraživanja prosječna ocjena za pacijente koji su uzimali statine bila je 5,93 u usporedbi sa 6,35, koliko je bila prosječna ocjena za pacijente koji su uzimali placebo. - Možda vam se to ne čini mnogo, ali pomak s ocjene 6 na 6,5 za takve pacijente znači da sa oslanjanja na samo jedan štap pri hodanju moraju prijeći na dva, dok ocjena 7,0 znači da su već osuđeni na invalidska kolica – objašnjava dr. Chataway te dodaje da su vrlo uzbuđeni zbog ovog otkrića s obzirom na činjenicu da za ovaj oblik multiple skleroze dosad nije postojalo liječenje, a statini su dostupan i provjeren lijek koji je već dugo prisutan na tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 17:43