KUHAJMO ZDRAVIJE

NAKON OVOG VIŠE NIKADA NEĆETE KUHATI RIŽU NA NAČIN NA KOJI STE TO DO SADA RADILI Znanstvenici otkrili recept koji će sačuvati zdravlje vaše obitelji

 Screenshot/YouTube

Milijuni ljudi svakodnevno ugrožavaju svoje zdravlje kuhanjem riže na pogrešan način - smatraju znanstvenici, a prenosi portal britanski Telegraph.

Naime, u sastavu zemljina tla, pa i onog na kojemu se uzgajaju razne žitarice i ostala hrana, nalaze se otrovi opasni po zdravlje ljudi. Razni industrijski pesticidi i toksini u tlu ostaju i po nekoliko desetljeća, a među njima i arsen, snažan otrov čija je, doduše minimalna koncentracija, ipak dopuštena u hrani koju konzumiramo.

Stručnjaci su dugo raspravljali o kojem je točno dopuštenom postotku riječ kad je u pitanju arsen, pa je prema posljednjim odredbama Europske Unije on sveden na minimum. Ipak, kronična izloženost toksinima povezuje se s nizom zdravstvenih problema poput smetnji u razvoju, bolesti srca, dijabetesa, pa i sve učestalijeg karcinoma.

Strah od bolesti, ali i pojačana svijest o važnosti zdrave prehrane ljude sve više tjera na promišljanje o tome što će se naći na njihovom tanjuru, pa je svakako pozitivna vijest da malom promjenom u kuhanju riže možete učiniti nešto dobro za zdravlje sebe i svoje obitelji.

Naime, profesor Andy Meharg sa Sveučilišta u Belfastu za BBC-evu emisiju 'Vjerujte mi, ja sam doktor' proveo je eksperiment koji je uključivao testiranje tri načina kuhanja riže.

Pri prvom načinu rižu je pripremao tako da je na količinu riže dodao duplu količinu vode, i pustio ju da u potpunosti ispari za vrijeme kuhanja.

Drugi način uključivao je omjer 1:5 u odnosu riže i vode, te je ostatak vode bacio, a kuhanu rižu isprao. Riža kuhana tako imala je gotovo prepolovljenu količinu arsena u svom sastavu.

Kao najučinkovitiji način pokazao se onaj pri kojemu je Meharg rižu ostavio da se namače u vodi preko noći. Razine toksina u namirnici tada su smanjene za čak 80%.

Dakle, idući put kad pripremate ručak, imajte na umu recept za pripremanje riže u kojemu je naglasak na znanstvenom, a ne kulinarskom savjetu:

Izmjerite količinu riže u posudi

Potopite ju vodom i ostavite da se namače preko noći

Prije kuhanja, izlijte vodu, a rižu dobro isperite te ocijedite

Rižu stavite u tavu i dodajte vodu u omjeru 1:5 te malo soli

Tavu poklopite i kuhajte rižu na najlaganijoj vatri 10-15 minuta

Uživajte u zdravom prilogu koji ste pripremili

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 23:43