JEDNOSTAVNO I LAKO

Naučite dijete voziti bicikl

Između četvrte i osme godine života većina djece razvije fizičku koordinaciju, dobru ravnotežu i princip zaustavljanja na svom triciklu ili biciklu s pomoćnim kotačima, tako da su spremna za učenje vožnje bicikla

No, također je potrebna i psihička spremnost (poput samopouzdanja) te motivacija za učenje vožnje. Neka djeca ne razviju tu sposobnost do desete godine života.

Nemojte umjesto djece odlučivati kad su spremni za učenje vožnje bicikla. Djeca su spremna naučiti voziti kada ona to žele. To je najčešće povezano s prijateljima koji imaju bicikl ili starijom braćom ili sestrama. Put do samostalne vožnje bicikla, ovisno o spremnosti djeteta, može biti duži ili kraći.

Odaberite bicikl koji sadrži ove elemente

• mogućnost podešavanja visine sjedala

• ručna ili nožna kočnica

• zaštita na lancu

• gumeni kotači sa zračnicama

• pomoćni kotači koji se mogu ukloniti

• spužvaste zaštite od ozlijeda na metalnoj šipki na upravljaču

Neka učenje bude jednostavno i lako

Savladavanje vožnje bicikla ne mora biti naporno i stresno. Većina djece naučila se pedalirati na svojim triciklima ili biciklima s pomoćnim kotačima, tako da im taj element nije nepoznanica. Djeca se u početku najviše plaše padova a na vama je da ga naučite kako da ne padne, odnosno što da učini kada počne gubiti ravnotežu. Pokažite djetetu da što god da se događalo – uvijek su sigurni ako samo spuste noge i oslone se o tlo. Radite to prije vožnje, u mjestu, dok dijete samo sjedi na biciklu. Kada to shvati, dijete je spremno ostatak vještine naučiti samostalno.

Pronađite relativno ravni travnati teren jer trava može ublažiti eventualne padove. Obavezno mu na glavu pričvrstite kacigu. Pokažite djetetu kako će se pokrenuti: dok se jednom nogom oslanja o tlo, drugom pritišće pedalu i kreće. Pokušajte ispočetka držati straga bicikl kako bi se dijete osjećalo još sigurnije. Najvažnije je da dijete osjeti ravnotežu i shvati kako, ukoliko se osjeća nesigurno, treba samo spustiti noge na tlo. Pustite bicikl kako bi dijete shvatilo da se ništa neće dogoditi i da neće pasti. Dijete će možda poželjeti da trčite pored njega, pa to svakako i učinite, samo nemojte više pridržavati bicikl.

Svaki djetetov uspješan pokušaj obavezno pohvalite!

Nakon toga sve se svodi na vježbanje. Dijete će svaki put prevaliti sve dulji put, a sa svakim uspješnim pokušajem raste i njihovo samopouzdanje!

Izbjegnite ove pogreške

• Neka prvi dan učenja vožnje bicikla ne bude i prvi dan na novom biciklu. Dijete će se osjećati sigurnije ako je "na poznatom terenu", poput svog starog bicikla kojem ste skinuli pomoćne kotače ili prijateljeva bicikla koji često viđa u susjedstvu.

• Ako dijete tijekom učenja vožnje držite za sjedalo ili trčite pored njega, nemojte ga varati i govoriti da ga držite ako to uistinu i ne činite. Ako dijete padne s bicikla, izgubit će povjerenje u vas. Također mu recite da ćete prestati trčati kada vidite da je ono stabilno. Ako vam i izgleda stabilno, ponovno ga upozorite da ćete ga "pustiti".

Obavezna kaciga

Mnoge se nesreće događaju na kućnim prilazima, nogostupima, biciklističkim stazama, a ne samo na ulici.

Kaciga štiti dijete od ozbiljnih ozljeda i treba je uvijek nositi.

Nošenje kacige pri svakoj vožnji pomaže djeci da razviju naviku nošenja. Kacigu treba nositi prilagođenu, na vrhu glave tako da pokriva vrh čela. Kaciga je dobro pričvršćena ako se ne miče po glavi ili klizi prema očima kad je gurnuta ili povučena. Remen treba biti čvrsto priljubljen uz bradu.

www.cuvarkuca.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 13:43