DOBRA VIJEST

Ne treba vam botoks, dovoljna je vlažna krema

 SIPA
Žene i muškarci mogu dramatično odgoditi starenje štiteći se običnom hidratantnom kremom

Ako ste razmišljali kako ćete prije ili poslije podleći sveprisutnom trendu injekcija botoksa da biste izgledali mlađe, možete se prestati zamarati. Recept za manje bora je, čini se, mnogo jednostavniji i znatno jeftiniji. Istraživači tvrde da je obična hidratantna krema dovoljna za sprečavanje ili usporavanje nemilosrdnog djelovanja zuba vremena.

U prvoj dugoročnoj, osmogodišnjoj studiji u kojoj su sudjelovale 122 pripadnice ljepšeg spola u dobi od deset do 72 godine znanstvenici su mjerili brzinu razvoja bora i otkrili da se nepoželjne crte na licu razvijaju dvostruko brže kada je koža suha. Ženama koje su redovito i dobro vlažile kožu lica, bore su se urezivale znatno sporije.

Prema ovoj studiji objavljenoj u stručnom časopisu British Journal of Dermatology, kod tipične 28-godišnje žene sa suhom kožom broj vidljivih bora udvostručit će se kada bude imala 36 godina. No, uz dobro hidratiziranu kožu broj bora u istom će razdoblju porasti za znatno skromnijih 22 posto.

- Rezultati pokazuju da kvaliteta vanjskog tzv. rožnatog sloja kože znatno utječe na stupanj kojim se crte ekspresije ili privremene crte pretvaraju u trajne bore - rekao je dr. Greg Hillebrand, voditelj istraživanja i šef znanstvenog odjela kozmetičke tvrtke Olay.

Zato je logično da žene, a vjerojatno i muškarci, mogu dramatično odgoditi starenje ili nastanak trajnih bora, štiteći kožu hidratantnom kremom i kremom za zaštitu od sunca od rane mladosti.

Ipak, ako to niste činili do sada možete početi, jer, kažu, nikad nije kasno da nahranite kožu i zaštitite je od bora. H. M.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 17:08