ZDRAVLJE PROMO - WWW.PLIVAZDRAVLJE.HR

Nema debljine ako se vježba i jede umjereno

 Shutterstock

Ne jedem gotovo ništa! Koliko se puta može čuti tu rečenicu? Sigurno ne znamo jer je omiljena onima koji sami sebi ne žele priznati da naprosto jedu previše, a troše premalo kalorija i zato su ili debeli ili imaju prekomjernu tjelesnu težinu. Drugim riječima, najjednostavniji recept za mršavljenje je - više trošiti, manje jesti!

No, puno je to lakše reći nego provesti u djelo, osobito kad “stisnu” godine. Naime, svakih desetak godina brzina metabolizma pada za oko pet posto, što je znak da treba smanjiti količinu hrane koju svakodnevno jedemo. Dakako, pripazi li se na unos kalorija, zadržat će se optimalna tjelesna težina, a to će nedvojbeno smanjiti i nevolje sa zdravljem. Mnogi zaboravljaju da je debljina bolest, a ne samo estetski problem. Procjene govore da debljina čini od 5 do 10 posto svih troškova zdravstvenih fondova.

Debeli vlastitom krivnjom

Zbog nje raste tlak, povećavaju se masnoće u krvi, obolijeva se od dijabetesa tipa 2. U Hrvatskoj se procjenjuje da polovica stanovnika ima višak kilograma, a tridesetak posto muškaraca i oko 20 posto žena je debelo. Suprotno razmišljanju onih koji vode stalnu bitku s kilogramima, tek jedan posto ima opravdanje u endokrinološkim ili neurološkim poremećajima, svi ostali udebljali su se isključivo vlastitom zaslugom - puneći tanjur.

Vrlo je jednostavno izračunati jesmo li na pragu debljine, i to uz pomoć indeksa tjelesne mase. Treba podijeliti težinu s visinom izraženom u četvornim metrima. Prelazi li ITM 25, treba paliti zvono za uzbunu i smanjiti unos kalorija ili pak pojačati tjelesnu aktivnost i pretvoriti masti u mišiće jer tada tijelo troši više kalorija. U suprotnom, pustimo li kilograme da se raspojasaju, puštamo iz ruku i vlastito zdravlje. Debele će osobe imati problema sa spavanjem, ženama prijeti neplodnost, disanje postaje otežano, a svaki teži posao postaje golemi napor. Ne treba zaboraviti da je debljina “okidač” i za razne vrste raka, a procjenjuje se da je oko 60 posto svih smrti prouzročena komplikacijama nastalima zbog debljine. Opasna je i tzv. debljina oko struka, pa se rizičnim smatra struk veći od 94 centimetra za muškarce i 80 centimetara za žene.

Naravno, lijeka ima - treba promijeniti životne navike, a ne rigoroznim dijetama gubiti pet ili šest kilograma u dva ili tri tjedna jer će to biti uzaludan posao. Nerijetko se kilogrami vraćaju u vrlo kratkom vremenu. Neće pomoći ni kojekakvi čarobni čajevi ili tablete već pet obroka u kojima ukupno ne bi smjelo biti više od 1500 kalorija. Naime, ako se dnevni unos kalorija smanji za samo 250-300 u godinu dana, bit ćemo lakši čak desetak kilograma.

Brojne prednosti sporta

Uspijemo li se još prisiliti na tjelesnu aktivnost, uspjeh ne može izostati. Nažalost, baš smo u tome “tanki”. Prvi hrvatski projekt zdravstva pokazao je da se samo dvadesetak posto muškaraca i oko 6 posto žena u slobodno vrijeme bavi tjelesnom aktivnošću. Doda li se tome da 43 posto muškaraca i 66 posto žena imaju “sjedeći” posao, onda je razvidno da je pokretanje mišića svedeno na minimum. Procjene govore da je tjelesna neaktivnost krivac za 10 do 16 posto raka dojke i debelog crijeva, kao i dijabetesa, ali i za gotovo četvrtinu bolesti srca. Poznato je da je tjelesna aktivnost i najbolja prevencija osteporoze jer se na taj način kosti odlično “pune” bez lijekova.

Previše je dobrih razloga da ne bi pokušali dovesti kilograme i mišiće “u red”. Napor je puno manji nego što se na prvi pogled čini.

Indeks tjelesne mase

Indeks tjelesne mase izračunajte tako da podijelite svoju tećinu s svojom visinom u metrima na kvadrat (npr. 65 podijeljeno sa 1.74 x 1.74) te usporedite rezultate:,

- zdrava tećina od 18,5 do 25

- pekomjerna tjelesna tećina od 25 do 30

- patološka debljina više od 30





Dnevni jelovnik od 1400 kalorija

Doručak: jedno pecivo, žlica sirnog namaza, šalica nemasnog jogurta ili mlijeka s usitnjenim voćem

Međuobrok: jedna naranča

Ručak: 100 grama purećih prsa pečenih bez masnoća, dvije šalice salate (zelena i rajčica), šalica ječma

Užina: jedna jabuka

Večera: 60 grama ribe sa žara, salata od matovilca, 2 žlice jogurta i 30 grama sira, kuhani krumpir, šalica blitve ili špinata, žlica maslinova ulja

PAMETNA HRANA

Satnica za jelovnik

Žitarice

od 7 do 15 sati

Meso, jaja, sir, riba

od 17 do 20 sati

Krumpir, grah, grašak

od 13 do 15 sati

Voće

do 18 sati

Kolači, čokoloda...

od 10 do 13 sati

Kalorični alkohol

0,5 dcl žestokog pića

100 kalorija

2 dcl vina

100 kalorija

3 dcl piva

150 kalorija

Kad se mršavi treba izbjegavati:

- crveno meso i suhomesnate proizvode

- proizvode od bijelog brašna I bijelu rižu

- slatkiše

- konzerviranu hranu

- Slatka i gazirana pića, alkohol

Razlozi debljine

- usporeni metabolizam

- loš izbor namirnica

- stres

- nepravilne prehrambene navike

- preobilni obroci osobito navečer

- brzo jedenje

- premalo kretanja

- obiteljsko naslijeđe

Tjelesna aktivnost

Umjereno lagana: rad na računalu, kuhanje, glačanje, drušvene igre...

- u sat vremena gubi se 150 kalorija

Lagana: golf, jedrenje, hodanje 5 kilometara na sat, pospremanje stana

- u sat vremena 240 kalorija

Umjereno teška: vožnja bicikla, skijanje, trčanje, hodanje 7 kilometara na sat

- oko 300 kalorija na sat

Teška: igranje nogometa ili košarke, brzi ples, rad u vrtu...

- oko 600 kalorija na sat

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 08:14