NORMALNA POJAVA

NORMALNA POJAVA Kako izbjeći suparništvo u obitelji

Ukoliko u obitelji živi dvoje ili više djece, prepirke, svađe, borba za pozornost roditelja pa čak i tučnjave potpuno su uobičajene pojave

U svakoj obitelji s dvoje i više djece prije ili kasnije se pojavljuje rivalstvo među djecom. Zapravo, čudno bi bilo da rivalstva uopće nema.

Prije svega, roditelji trebaju biti svjesni da je fenomen rivalstva među braćom/sestrama star koliko i čovječanstvo i da će ga uvijek biti. Takvo ponašanje jednostavno treba prihvatiti do određene mjere jer je potpuno normalno. Čak i u obiteljima u kojima su djeca starija, suparništvo može izaći na površinu.

Neki od najčešćih razloga takvog suparništva su: spol, uzrast (uključujući i redosljed rođenja), razlike ličnosti, te stav roditelja. Budimo iskreni, način na koji odgajamo djecu i pravila koja postavljamo pomalo se, kroz iskustvo, mijenjaju s godinama i sa svakim sljedećim djetetom. Stoga nije ni čudo da se najstarije dijete tretira malo drukčije nego ostala djeca u obitelji. Isto tako, u nekim obiteljima, namjerno ili slučajno, dječaci se tretiraju drukčije nego djevojčice, a roditelji svakako pokazuju i različita očekivanja od svakog djeteta.

Sami roditelji mogu biti uzrok rivalstva među braćom/sestrama. Iako se oni uvijek trude odnositi jednako prema svoj djeci i dati im istu pozornost, brigu i ljubav, ipak se može dogoditi da se roditelj više veže za određeno dijete ili da jednostavno uslijed životnih okolnosti više pažnje ili vremena poklanja jednom djetetu. Djeca imaju tendenciju da reagiraju i na najmanju razliku u tretmanu ili stavu.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako bi barem malo ublažili suparništvo između svoje djece:

1. KOMUNIKACIJA. Prvi veliki korak je dopustiti djeci da izraze svoje osjećaje kroz razgovor (bijes, ljutnja, ljubomora, frustracija, itd.). Razgovarajte o takvim osjećajima s uvažavanjem, pokažite razumijevanje za njegove osjećaje, a tada razgovarajte o istim osježajima, samo iz druge perspektive – iz perspektive drugog djeteta. Cilj je da dijete uvidi da destruktivan način (tučnjava, vika, otimanje igračaka) neće pomoći, jer njegov brat/sestra nije razumio/razumjela da se on tako osjeća.

2. DONESITE KUĆNA PRAVILA. Mislimo na granice koje vi kao roditelj postavljate, i koje su apsolutne i neoborive. Na prijmer, ako se djeca često svađaju oko igračaka, podijelite igračke u tri kutije, po jedna za svako dijete i jedna zajednička. Pravilo može biti da ni jedno dijete ne uzima igračke iz kutije onog drugog, ali da se mogu lijepo igrati sa zajedničkim igračkama. Možda se iznenadite ako sve igračke završe u zajedničkoj kutiji. Tako možete eliminirati neke od najčešćih razloga za svađu između djece.

3. RODITELJSKI STAV. Roditelji moraju biti dosljedni. Ako je nešto rečeno, to tako treba i ostati, inače se djeca mogu zbuniti. To će pomoći da se izbjegne stvaranje uspoređivanja djece. Pohvalite ih zajedno, ali pohvalite i njihove razlike, uključujući i talente i interese. Npr: "Ana divno svira gitaru i jako smo ponosni na nju, a bili smo i najglasniji navijači kada je Ivan dao gol na utakmici“.

4. NE USPOREĐUJTE. Svako dijete je jedinstveno. Svako dijete ima drukčije mjesto u obitelji i to ponekad može proizvesti osjećaj krivnje kod jednog djeteta i tugu kod drugog. Najbolji način da se izbegne ovaj osjećaj je da se eliminiraju uspoređivanja, te da se naglašavaju jedinstvenosti i posebne kvalitetie svakog djeteta pojedinačno.

5. UČITE DJECU VRIJEDNOSTIMA. Ovo se može odnositi na svaki aspekt roditeljstva, ali jedan od načina da smanjite rivalstvo između svoje djece je da ih naučite vrijednostima kao što su poštovanje drugih, suradnja, tolerancija, ljubaznost, darežljivost – sve ono što želite da vaša djeca njeguju tijekom cijelog života.

www.cuvarkuca.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 01:53