PAKLENI TJEDNI

OPREZ S MRŠAVLJENJEM Ove celebrity dijete su opasne po život!

Dukan dijeta, koju preferira Carole Middleton, a neki kažu i njezina kći, vojvotkinja od Cambridgea, Kate, već treću godinu za redom proglašena je najgorom dijetom koju često koriste celebrityji.

Također se smatra da je tzv. dijeta alkoreksija/drunkoreksija koja tijekom tjedna “čuva” kalorije za vikend opijanje ili pak ketogena enteralna prehrana kroz nos ono što u mršavljenju ne bismo trebali slijediti.

Jedna od dijeta iza koje ne stoje nutricionisti je i šestotjedna OMG dijeta koja uključuje sjedenje u hladnoj kupki, pijenje crne kave i preskakanje doručka. Među ekstremima je i koktel vitamina i minerala kao intravenozni doping snage.

No, dijetetičari upozoravaju da bi pokušaj brzog gubitka kilograma kako bismo do dočeka Nove godine imali tanašni struk moglo dovesti do zdravstvenih problema s dalekosežnim posljedicama.

Među posebno uznemirujućim je dijeta uz pomoć ketogene enteralne prehrane (KEN).

Kod te se dijete unosi tekuća hrana kroz cijev koja prolazi kroz nos, a priključena je na portabl pumpu i vrećicu s tekućinom, i to tijekom deset dana. Sustav se može isključiti na 60 minuta tijekom 24 sata.

Stručna konzultantica za prehranu britanske dijetetičke udruge Sian Porter opisala je postupak kao nešto vrlo šokantno i što je u pravilu rezervirano samo za neke teške kronične bolesti.

Bizarna Party Girl IV Drip dijeta primjenjuje se u britanskim privatnim klinikama, a stoji 225 funti.

Porter je rekla kako je zabrinjavajuće što su mnoge dijete sve invazivnije i nema dokaza o učinkovitosti.

Dukan dijetu dijetetičari opisuju kao “zbunjujuću, dugotrajnu i vrlo rigidnu”. Šest tjedana OMG dijete opisuju se kao “šest tjedana pakla i izolacije”.

- Iz godine u godinu niču nove dijete, ali ne postoji zamjena za vježbanje i uravnoteženu prehranu u očuvanju linije - rekla je Porter.

Pet dijeta koje mogu ozbiljno narušiti zdravlje

1. Party Girl IV

Drip dijeta

Koktel koji sadrži vitamine B i C, magnezij i kalcij u tijelo se unosi intravenozno. Od njega se očekuje da će vratiti snagu. Pobornici ove dijete su navodno Rihanna i Simon Cowell.

Riječ stručnjaka:

Ova dijeta nosi rizik od nuspojava kao što su vrtoglavica, upala vena i, u konačnici, anafilaktički šok.

2. Ketogena enteralna prehrana (KEN)

Desetak dana unose se u organizam tekuće masti, a neke druge tvari u manjoj količini, i to direktno u želudac preko plastične cjevčice koja ide kroz nos. Električna pumpa osigurava da tijekom 24 sata pacijent dobije dvije litre tekućine. Navodno je ova vrsta dijete omiljena među poznatima jer KEN drži tijelo u kontroliranoj gladi, prisiljavajući ga da koristi vlastitu mast za energiju.

Riječ stručnjaka

Šokantno je da čovjek koristi nazogastričnu cijev kako bi izgubio na težini. Osim toga, jedna od nuspojava može biti i proljev jer se radi o prehrani koja uopće nema vlakana.

3. Alkoreksija/ Drunkoreksija

Radi se o teškoj restrikciji kalorija tijekom tjedna, a sve kako bi se ‘zašparale’ kalorije za opijanje vikendom. Ova vrlo niskokalorična dijeta u kojoj se može ‘sačuvati' oko 10.000 kalorija tijekom tjedna ekvivalent je 131 čaši crnog vina.

Riječ stručnjaka

To je čisto ludilo. Na taj će način tijelo sigurno izgubiti kalorije, ali i vitamine te hranjive tvari potrebne za preživljavanje i funkcioniranje organizma. Alkohol ima vrlo niski broj kalorija i prehrambenih vrijednosti pa bi ova vrsta dijete mogla rezultirati alkoholnim trovanjema, pa čak i smrću.

4. Šestotjedna OMG - Oh My God (O moj Bože) - dijeta

Vježbanje je prva stvar nakon jutarnje kave. Ne smije se jesti tri sata nakon buđenja kako bi organizam sagorio vlastite masnoće. Sjedenje u hladnoj kupki također pomaže, kaže autor. Voće treba izbjegavati, kao i proteine.

Riječ stručnjaka

Mnoge osobe ne žele narušiti jutarnju rutinu i izbjeći zdravi doručak. Neka pravila ove dijete sigurno će obeshrabriti mnoge jer se radi o ekstremnim, gotovo mazohističkim ponašanjima koja neće rezultirati zdravljem.

5. Dukan dijeta

Ova četverofazna dijeta počinje izostavljanjem ugljikohidrata, a prvih deset dana dopušteni su samo proteini, što bi trebalo potaknuti da se brzo gubi težina. Carole Middlenton, Jennifer Lopez i Gisele Bündchen fanovi su ove dijete.

Riječ stručnjaka

Premalo je čvrstih znanstvenih dokaza o učinkovitosti. Izbacivanje cijelih skupina nekih prehrambenih proizvoda nije preporučljivo, poglavito na duge staze, jer to može dovesti do niza problema poput osteoporoze ili zatajenja rada bubrega. Među problemima je i mogući nedostatak energije, zatvor te loš zadah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 09:57