SNAŽNI MIŠIĆI

OPREZA U KREVETU NIKAD DOSTA Može li penis zaglaviti u vagini? Evo što kažu znanstvenici

Zvuči kao prizor iz trash seksi komedije, ali priče o zaglavljenim partnerima za vrijeme seksa prisutne su već desetljećima, ako ne i stoljećima, a kako se čini, mnoge od njih mogle bi biti istinite.

Hitan prijevoz zaglavljenog nagog para u bolnicu, naravno, nije ugodna stvar i sigurno nije način na koji biste željeli da završi vaš strastveni seksualni čin.

– To nije romantičan završetak kakav većina parova zamišlja kad započne spolni odnos – kaže i dr. Aristomenis Exadaktylos, autor studije provedene na temelju 11 godina rada u bolnici u Bernu, gdje je primio brojne pacijente koji su se javili zbog problema nastalih uslijed spolnog odnosa.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

On i njegovi suradnici su tijekom godina naišli na brojne pacijente koji su nakon seksa doživjeli razne zdravstvene probleme, od migrene do srčanih problema pa čak i amnezije.

No, kad ga je novinarka BBC-jeve radijske emisije Health Check pitala je li ikada naišao na slučaj da se vagina žene tako stegnula oko penisa da se par nije mogao razdvojiti, odgovorio je da nije te da je to vjerojatno samo jedan od urbanih mitova. No, tada su se javila dva slušatelja koja se nisu složila s tom njegovom tvrdnjom. Jedna slušateljica je rekla da se upravo to jednom dogodilo njezinom pokojnom suprugu i njoj, što je ona pripisala vrlo intenzivnoj reakciji vaginalnih mišića za vrijeme orgazma. Potom se javio i slušatelj koji je također doživio slično iskustvo s jednom svojom partnericom za koje je rekao da nije bilo bolno, ali je zato bilo vrlo neugodno.

Dr. John Dean, seksolog iz Velike Britanije, koji se uključio u raspravu, smatra da su obje priče slušatelja vrlo vjerojatne te da se radi o rijetkom fenomenu koji liječnici ponekad nazivaju stručnim terminom „penis captivus“ ili „uhvaćeni penis“.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

- Kad se penis nalazi u vagini, postaje izuzetno nabreknut, a istovremeno se mišići dna zdjelice žene ritmički stežu tijekom orgazma. Prilikom tog stezanja može doći do zaglavljenja penisa, pri čemu on postaje dodatno nabreknut. Tek kad se vaginalni mišići opuste, krv se povuče iz penisa i muškarac ga može izvaditi iz vagine te se odvojiti od partnerice – objašnjava dr. Dean dodajući da mu je nekoliko njegovih pacijenata povjerilo da je imalo takvo iskustvo, no to su mu ispričali više kao neki kuriozitet nego zato što im je to uzrokovalo neki problem.

U svakom slučaju, ono s čim se dr. Dean slaže jest činjenica da parovi kojima se to dogodi vjerojatno ipak ne završavaju u bolnici jer problem nemogućnosti razdvajanja pri spolnom odnosu traje tek nekoliko sekundi do najviše minutu. No, vjerojatno se ljudima, kad se nađu u tom nezgodnom položaju, tih nekoliko sekundi čini kao vječnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 22:56