KNJIGE

Ove ću godine čitati o suživotu s vampirima i Tarantinu

Novu, 2010. godinu obilježit će 18 književnih i publicističkih hitova koje nam preporučuju domaći nakladnici, a koji tek stižu na police

ALGORITAM

1. Christine Harris: Mrtvi do mraka

Vampiri su izišli iz svojih ljesova i zahvaljujući japanskim znanstvenicima više se ne moraju hraniti ljudima, napredovali su od legendarnih čudovišta do građana i mogu se slobodno, ali ne i ugodno, kretati ulicama zajedno s ljudima.

2. Lisi Harrison: Klika

Massie Block neupitna je zapovjednica Klike, ali i ostatka društvene scene u elitnoj privatnoj ženskoj školi Octavian Country; Massie zna da bi mnogi dali sve da budu poput nje. Na njezino imanje useljava se Claire Lyons, čija budućnost izgleda gore od loše kopije Prade.

FRAKTURA

1. Joseph O’Connor: Zvijezda mora

Roman koji se čita bez daha i jedan je od većih hitova preveden na više od 30 jezika. Jedan od najboljih suvremenih pripovjedača govori o Ircima koji su brodom Zvijezda mora prelazili iz Velike Britanije u SAD. Na brodu vlada napetost i dolazi do sukoba između niže i više društvene klase.

2. Josh Bazell: Brži od smrti

Triler koji je The Times proglasio jednim od najboljih u 2009. godini. Jedan od glavnih junaka u romanu je i sama Smrt protiv koje se bori glavni junak Peter Brown, inače liječnik u hitnoj službi. Za priču su zainteresirani i holivudski producenti te bi glavnu ulogu trebao dobiti Leonardno DiCaprio.

JESENSKI I TURK

1. Brian Greene: Elegantni svemir

Greene se ovom knjigom proslavio. Prikazuje svemir kako ga oslikava danas najsuvremenija teorija struna: objedinjuje sva znanja teorije relativnosti i kvantne mehanike, a autor knjige i sam je fizičar i ugledan istraživač upravo na tom području.

2. Richard Greene: Tarantino i filozofija

Skupina 15 eseja. Knjiga će ljubiteljima filmova Quentina Tarantina pokazati da su oni prepuni veoma zanimljivih filozofskih problema i ponudit će neke od najboljih odgovora koje na njih daju profesionalni filozofi.

LJEVAK

1. Youssef Ziedan: Azazel

Kontroverzni roman egipatskog autora Youssefa Ziedana Azazel, koji je osvojio međunarodnu nagradu za arapsku književnost, smješten je u Egipat i Siriju u 5. stoljeću, a bavi se ključnim razdobljem u povijesti kršćanstva - razdobljem nakon što je Rimsko Carstvo prihvatilo “novu” religiju.

2. Kazuo Ishiguro: Nokturna: pet priča o glazbi i sutonu

Ishiguro istražuje predodžbe o ljubavi, glazbi i prolaznosti. Od trgova Italije do engleskih brežuljaka, od londonskog stana do tajnog kata holivudskog hotela, čitatelj se susreće s lepezom protagonista, od mladih sanjara do kavanskih glazbenika i izblijedjelih zvijezda zaokupljenih svojim razmišljanjima.

PROFIL

1. Stevo Karapandža:Moji najdraži recepti

Majstor kuhinje vodi vas sa 300-tinjak recepata kroz specijalitete koji su obilježili njegovu 40-godišnju karijeru. Njegova legendarna kuharica “Moji najdraži recepti" iz ‘80-ih godina poslužila je kao temelj za ovu knjigu: tu su provjerene i današnjem vremenu prilagođene formule za pripremu tradicionalnih jela te specijaliteta moderne kuhinje.

2. Mirjana Krizmanić: Život s različitima - Borba s predrasudama

Bonton u odnosu s invalidima. Najpoznatija i najuglednija hrvatska psihologinja napisala je priručnik uputa o ponašanju prema invalidima - u čemu griješimo, kako bismo se trebali ponašati i zašto, kako bismo se bolje razumjeli. Priručnik je jedinstven na našem tržištu, ali i na širem govornom području.

VBZ

1. Hanif Kureishi: Imam ti nešto za reći

Jamala Khana promatramo od njegove mladosti do danas. Sporedni likovi daju specifičnu živost, primjerice, jedan opravdava zašto je kao laburistički član britanskog Parlamenta podržao rat u Iraku: “Kao muslimanski homoseksualac vjerujem da i drugi muslimani moraju imati mogućnost da uživaju u liberalizmu kao i mi.“

2. David Harvey: Kratka povijest neoliberalizma

Pišući za širu, ekonomski ne nužno potkovanu publiku, David Harvey - autor uspješnih studija poput The New Imperialism i The Condition of Postmodernity - ovaj put ispisuje političko-ekonomsku povijest neoliberalizma, opisuje njegovu genezu i put k infiltraciji u najširu sistemsku logiku suvremenog svijeta.





4 ZLATNE KNJIŽEVNE PREPORUKE

• Miljenko Jergović, književnik i novinar

- Preporučujem svima da u sljedećoj godini pročitaju dvije knjige koje su odavno trebali, ‘100 godina samoće’ i ‘Moskatove’.

1. Gabriel García Márquez: ‘100 godina samoće’

Ovo je jedna od najzahvalnijih, najšašavijih i najljepših priča moderne književnosti, koju je moguće čitati kao neku vrste bajke. Zavidim svakome tko je nije pročitao jer će sada imati priliku da je pročita prvi put.

2. Isaac Bashevis Singer: ‘Moskatovi’

Veličanstveni epski roman o jednoj židovskoj obitelji, ispričan na način koji je takav da se čovjeku učini kako je to priča i o njegovoj i o svim obiteljima u svijetu.

• Dr. prof. Mirjana Krizmanić, psihologinja i publicistkinja

- Preporučujem dvije popularnoznanstvene knjige, ‘Opću teoriju ljubavi’ i ‘Božji jezik’, obje vrlo pristupačne pa ih baš svatko može pročitati.

1. Lewis Thomas, Fari Amini, Richard Lannon: Opća teorija ljubavi

Izvrsna, jako zanimljiva knjiga u kojoj su protumačene sve vrste ljubavi i u kojoj je objašnjen nastanak privrženosti.

2. Francis S. Collins: Božji jezik

Knjiga ateista, prirodnoznastvenika koji je u znanosti pronašao tragove božjega jezika.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 18:51