PRVI KORACI

PET ZLATNIH SAVJETA ZA BORBU PROTIV SPUŠTENIH STOPALA Kako odabrati obuću za bebe i kada se obratiti ortopedu za pomoć

Ilustracija
 Pexels

Kako odabrati prve cipele za svoje dijete? Koliko je udobnost važnija od estetike? Kada su nužni ortopedski ulošci i koliko je važan materijal od kojih je obuća napravljena?

To su samo neka od pitanja koja postavljaju roditelji kada njihovi mališani čine svoje prve korake. No, cipele su važne ne samo za bebe, nego i za tinejdžere.

- Osnovno je pravilo da cipela mora biti napravljena od prirodnih materijala jer stopalo mora disati. Također ne smije biti kruta jer je potrebna sloboda pokreta za razvoj stopala - pojašnjava Nenad Korkut, specijalist ortopedije i glasnogovornik HZZO-a.

Nove smjernice

Kada je riječ o najmlađima, cipele za hodanje trebaju dobiti kada su već stabilni na nogama. Dotad je dobro da budu što više bosi ili u čarapicama koje imaju zaštitu od proklizavanja.

- Prve cipele trebaju biti povišene da obuhvate gležanj i moraju imati stabilnu petu kako noga ne bi “bježala”. No, i dalje je dobro, koliko je to moguće, da dijete hoda boso barem dok je kod kuće - ističe Korkut.

Iako su se nekad često propisivali ortopedski ulošci, danas je, kaže Korkut, situacija bitno drugačija.

- Nove smjernice u dječjoj ortopediji imaju drugačije zaključke. Prema preporuci stručnog ortopedskog društva od 2012. ortopedski ulošci se više ne prepisuju na doznake HZZO-a te su uklonjeni s popisa ortopedskih pomagala. Specijalist ih može preporučiti roditeljima kod tvrdokornih i teških oblika spuštenog stopala trećeg stupnja ili ako se dijete žali na bolove u stopalima - kaže Korkut.

Jako puno djece, navodi ortoped, ima ravno stopalo dok stoji, ali kada ih se pregledava i dignu se na prste, u velikoj većini imaju normalan luk tabana. Uzrok ravnih stopala često je genetski, ali i u tome što ne koristimo te mišiće i većinom hodamo po ravnom, pa su nam se posljedično stopala tome prilagodila.

- Roditelji nek' puste djecu da što više hodaju po neravnom terenu, da koriste vježbe poput hodanja na prstima, petama i vanjskom dijelu stopala. Hvatanje predmeta prstima odlična je vježba za aktivaciju mišića tabana - savjetuje Korkut.

Moderne cipele

Smatra da moderne cipele, koje se mogu pronaći u trgovinama, većinom već imaju kvalitetne uloške.

- Ti su ulošci sastavni dio cipelice, imaju jastučić s unutarnje strane, što je anatomski dovoljno, te im uz to nisu potrebni ulošci koji se rade po mjeri - kaže i za ljeto preporučuje povremeno nošenje kvalitetnih japanki, ali ne premekanih. Hodajući u japankama spontano se vježbaju mišići stopala.

- Neka djeca, čije zdravstveno stanje to zahtijeva, ipak moraju nositi ortopedske cipele koje su napravljene po mjeri, no to će ustanoviti ortoped. Ortopedske cipele za određene indikacije na listi su ortopedskih pomagala HZZO-a. Roditelji se toga ne moraju bojati jer su i ortopedske cipele danas lijepo i moderno dizajnirane - tvrdi Nenad Korkut.

SAVJETI NENADA KORKUTA, specijalista ortopedije

PRVA CIPELICA

- prirodni materijali, stopalo mora disati

- ne smije biti kruta, stopalo se mora razvijati

- povišene cipele koje obuhvaćaju gležanj, da noga ne bježi

- dijete kod kuće treba što češće biti bosonogo

BORBA PROTIV RAVNIH STOPALA

- ulošci se preporučuju samo kad se dijete žali na bolove u stopalima

- što više vježbanja i hodanja po neravnom terenu, na prstima i vanjskom dijelu stopala

- vježbajte hvatanje predmeta nožnim prstima

- ljeti neka djeca na plaži što češće budu bosa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:30