KOBNE UVREDE

POGRIJEŠILI STE? ISPRIČAJTE SE, TO JE ZDRAVO ZA VAS Isprike omogućavaju da oprostimo sebi

Kada povrijedimo drugu osobu, isprika koju dajemo osobi koju smo uvrijedili, omogućava nam da se osjećamo moralno bolje te da oprostimo sebi samima. Psiholozi sa Sveučilišta Baylor, Waco proveli su studije vezano uz opraštanje.

U studiji je sudjelovalo 269 ispitanika koji su nekoga uvrijedili te se ispričali toj osobi. Uvreda druge osobe bila je ljubavne prirode na primjer prevara, izrečen trač o nekome ili slično. U drugoj studiji sudjelovalo je 208 ispitanika koje se ispitivalo hipotetski o uvredama.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

U prvoj studiji ispitanicima su postavljena pitanja kao što su:

- Koliko su stvarno oprostili sebi samima što su uvrijedili i povrijedili drugu osobu?

- Koliko su pokušavali i trudili se da im osoba koju su uvrijedili oprosti?

- Jesu li osjećali da im je druga osoba oprostila?

- Jesu li ispriku osjetili poput pronalaska moralnog mira?

Osobe koje su prijavile da su nekoga uvrijedile navode kako je samoopraštanje moralno dopustivo, no osjećaj i mogućnost samoopraštanja bio je lakši ukoliko su dobili oprost od osobe koju su uvrijedili.

Druga studija bavila se hipotetskim pitanjima, u kojima su ispitanici trebali odgovarati o mogućem događaju i osjećajima.

Druga studija imala je slične rezultate kao i prva. Sve u svemu, istraživanje je pokazalo da što je uvreda bila teža, ispitanik je teže opraštao sam sebi, no isprika i pokušaj ispričavanja osobi koja je uvrijeđena činio je proces samoopraštanja lakšim.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

U istraživanju je dokazano kako žene manje opraštaju same sebi no što to čine muškarci. Znanstvenik Thomas Carpenter navodi kako razlika između muškaraca i žena u postotku nije velika, no on naglašava kako ovaj rezultat treba dalje istražiti kako bi se tzv. moralno ponašanje i razlika između muškaraca i žena više istražila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 19:15