Žensko zdravlje

Poremećaji ciklusa: što je normalno, a što je razlog za brigu?

Kasni? Došla je prerano? Slabija je nego inače? Obilnija? Ne paničarite... pročitajte što sve može biti uzrok "nereda" i trebate li posjetiti svog ginekologa

Iz najrazličitijih razloga, čak i kad se osjećamo posve dobro i zdravo, često nam se menstrualni ciklus na neki način poremeti: postane kraći, duži, obilniji, manje obilan... Svaka nepravilnost, naravno, nije razlog za zabrinutost, ali ako redovito pratite ritam i "karakter" svojih krvarenja te pravodobno odete liječniku, možete izbjeći mnoge zdravstvene probleme ili ih barem izliječiti dok su još u početnoj fazi. Evo koji uzroci mogu dovesti do remećenja ritma ciklusa i kada je potrebno potražiti pomoć ginekologa.

Neuredna krvarenja

Neuredna izvanmenstruacijska krvarenja mogu biti u obliku spottinga, odnosno crvenog točkastog krvarenja, ili u obliku obilnijeg izljeva krvi jarko crvene boje (bleeding). Spotting se može javiti u žena bilo koje dobne skupine, a ukazuje na to da je u tijeku ovulacija ili se pak može pojaviti tijekom prvog mjeseca uzimanja kontracepcijske pilule, flastera ili vaginalnog prstena. Ni u jednom slučaju nema razloga za zabrinutost. Naprotiv, u slučaju bleedinga, tj. obilnijeg krvarenja, potrebno je obaviti ginekološki pregled jer ono može biti posljedica ektopije (ranice) na vratu maternice - anomalije koja uzrokuje ginekološke probleme ili pak može ukazivati na postojanje polipa, posebno nakon 45. godine života.

Prijevremena menstruacija

Normalan ciklus obično traje između 26 i 32 dana, a krvarenje može trajati četiri do šest dana. Uzroci prijevremenih krvarenja mogu biti različiti: do 35. godine uzrok može biti posljedica snažnog emotivnog stresa, a nakon 35. godine prijevremena krvarenja mogu ukazivati na premenopauzu, te biste u tom slučaju trebali dogovoriti pregled kod ginkeologa. Mogući uzrok je i polimenoreja, problem koji se može javiti u svakoj dobi, a riječ je o prečestim krvarenjima (kad je interval između dvije menstruacije kraći od 23 dana), koja mogu biti posljedica fibroma ili cista na jajniku. U tom slučaju treba što prije otići na ginekološki pregled.

Kašnjenje menstruacije

Jednu ili dvije godine nakon pojave prve menstruacije tijelo traži ravnotežu te je potpuno normalno da ciklus kasni ili da jedan mjesec izostane. No, kad je kašnjenje mjesečnice kronično, uzrok može biti postojanje jedne ili više cista na jajniku. U tom slučaju govori se o policističnim jajnicima, bolesti koja otežava ovulaciju i može biti uzrok neplodnosti. Kašnjenje menstruacija može biti i posljedica loše ishrane, siromašne bjelačevinama i vitaminima zbog čega tijelo blokira ciklus štedeći energiju i zalihe krvi. Kako biste bili sigurni u čemu je vaš problem, najbolje je otići na pregled ginekologu.

Preobilna krvarenja

Intenzitet menstrualnog krvarenja nije jednak tijekom cijelog plodnog razdoblja žene, već se s godinama mijenja. Uzroci obilnijih ili slabijih krvarenja mogu biti različiti, ovisno o dobi.

* Ako ste tinejdžerica Moguće je da niste ovulirali, primjerice ako prolazite kroz emotivno stresan period. Ili je razlog to što vaš hormonalni sustav nije potpuno sazrio te luči malo progesterona.

* Oko 50. godine U ovoj dobi žena ulazi u premenopauzu i krvarenja bi trebala postupno postajati sve slabija, no ako je krvarenje odjednom postalo obilnije i dulje traje, uzrok bi mogao biti polip. Riječ je o vlaknastoj i dobro prokrvljenoj izraslini koja uzrokuje jača krvarenja. Potreban je ginekološki pregled jer je polip alteracija endometrija i treba ga kirurški ukloniti. Ako je pak riječ o fibromu ili miomu, može se pokušati s liječenjem bez kirurške intervencije. - Preslaba krvarenja Mogu se javiti u svakoj životnoj dobi, a dva su moguća uzroka. Jedan je da žena možda pati od anemije uzrokovane manjkom željeza zbog prehrane u kojoj su slabo zastupljeni meso i mahunarke. No, anemija može biti i posljedica dugih dijeta koje su oslabile i iscrpile organizam. Tijelo tada dragocjene zalihe nastoji sačuvati pa "štedi" na krvarenju. Drugi uzrok mogu biti hormoni. Ako endometrij ne dobiva odgovarajuću količinu hormona, može postati hiperplastičan (stijenke postaju predebele), što dovodi do slabijeg krvarenja. U tom slučaju ginekolog će vas uputiti na pretrage kojima se provjerava rad štitnjače (10% žena pati od poremećaja u radu štitnjače) i hipotalamusa, dvije žlijezde koje upravljaju mnogim važnim tjelesnim funkcijama, a jedna od njih su i menstrualni ciklusi.

RIJEČ STRUČNJAKA

dr. sc. Jasenka Grujić-Koraćin, specijalist za ženske bolesti i porodništvo, Privatna ginekološka ordinacija Grujić-Koraćin, Gupčeva zvijezda 1, Zagreb

Izbor pomagala je individualan

Koliko god menstrualno krvarenje bilo normalno i poželjno kao dobar znak ženskoga repoduktivnog zdravlja, ipak je prilično neugodno, posebno ako je obilnije ili bolno. Danas na raspolaganju imamo higijenske uloške, tampone i menstrualne čašice i svako od tih pomagala ima svoje prednosti i nedostatke. Svaka žena je priča za sebe i odabir pomagala je individualan te ovisi o tome što joj se sviđa i što smatra praktičnijim s obzirom na svoje aktivnosti i obilnost krvarenja. Izbor, naravno, ovisi i o sklonosti alergijama ili eventualnim bolestima, pa tako, primjerice, ženi koja ima alergiju na materijale od kojih se rade ulošci više odgovara čašica, a onoj koja ima upalu rodnice ne mogu se preporučiti tampon ili čašica, već ulošci. U svakom slučaju, mogućnost izbora danas je velika i svaka žena može pronaći najbolje rješenje za sebe.

* Higijenski ulošci

Danas su najčešće pomagalo i lako su dostupni iako su, budući da se bacaju, zapravo skupi. Tijekom proizvodnje higijenskih uložaka koriste se mnoge kemikalije koje katkada uzrokuju alergijske reakcije ili iritaciju kože spolovila, pa tada valja rabiti pamučne jednokratne ili danas ponovno popularne (kao u doba naših baka) platnene uloške koji se peru pa su ekološki vrlo prihvatljivi. Moguće je odabrati i menstrualnu čašicu.

* Tamponi

Tamponi su mali smotuljci posebne vate koji imaju izvanrednu moć upijanja i stavljaju se u rodnicu te su posve nevidljivi i ne stvaraju osjećaj "pelena" i vlage poput uložaka. Na kraju svakog tampona nalazi se čvrsti končić čijim se povlačenjem tampon uklanja iz rodnice. Važno je da tampon ne bude u rodnici dulje od 6 sati jer tada postoji mogućnost porasta bakterija i razvoja upale, iako današnji materijali od kojih su tamponi izrađeni ne dovode do opasnih upalnih stanja (toksični šok sindrom).

* Menstrualne čašice

Iako su bile poznate još 30-ih godina prošlog stoljeća, tek su posljednjih nekoliko godina dospjele u široku upotrebu, a dostupne su i na hrvatskom tržištu. Menstrualne čašice su napravljene od silikona, imaju zapreminu od 25 ili 30 ml, umeću se u rodnicu poput tampona, a vade se pomoću peteljke koja se nalazi na kraju svake čašice. Čašicu valja prazniti 2-3 puta dnevno, svaki put je oprati, a jednom mjesečno sterilizirati iskuhavanjem. Uz pravilno održavanje, menstrualne čašice traju nekoliko godina, stoga su vrlo isplative, a prednost im je i to što se žena koja ih koristi može kupati i plivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 12:54