VELIKO OPTEREĆENJE

POTPUNO NEOČEKIVANA POSLJEDICA: Selfieji dovode do upale u leđima! Ali ovo vas može spasiti...

Jeste li i vi jedan od onih koji provodi sate i sate pogrbljen na telefonu provjeravajući poruke, šaljući mailove ili tweetajući? Patite li od bolova u leđima i vratu? Ako je odgovor pozitivan, budite sigurni da ova dva čimbenika mogu biti itekako povezana.

Novo istraživanje je pokazalo da sagibanje vrata tijekom čitanja teksta ili naslikavanje danas mega popularnih slika samih sebe „selfia“ može stvarati pretjeran pritisak na vrat, što dovodi do upale leđa. To je stoga što prejako savijanje vrata povećava pritisak na kralježnicu.

Naginjanje glave pod kutom od 60 stupnjeva kako biste gledali na zaslon telefona je kao da stavljate 27 kilograma težak pritisak na vratnu kralježnicu, dio kralježnice iznad ramena, pokazala je studija. To je više od težine prosječnog sedmogodišnjaka.

Dodatni pritisak na vrat dovodi do ranog trošenja vratnih kralježaka i osoba će u konačnici vjerojatno morati na operaciju, kažu stručnjaci.

Istraživački tim na čelu s doktorom Kennethom Hansrajem, šefom Odjela za operacije kralježnice i rehabilitacijsku medicinu u New Yorku otkrio je da sile koje pritišću vrat rastu sa stupnjem pod kojim je savijena. Naginjanje glave za 45 stupnja dodaje 22 kilograma, nagib od 30 stupnjeva 18 kilograma, dok 15 stupnjeva stavlja dodatnih 12 kilograma tereta na kralježnicu.

Istraživači upozoravaju da se pritisak na kralježnicu dramatično povećava kod savijanja glave u različitim stupnjevima prema naprijed.

Kako unaprijediti dobro držanje

• Stavite znak u visini očiju ispred svog stola koji će vas podsjećati da se uspravno držite i ne sjedite pogrbljeno.

• Osmjehujte se. Pozitivan izraz lica igra bitnu ulogu u našem raspoloženju.

• Jedite 200 mg masne ribe dva puta tjedno jer će to pomoći smanjiti upalu i bol.

• Istežite se za stolom kad god ste u prilici. Stavite ruke iza glave, raširite laktove i nježno ih pomičite prema nazad dok ne osjetite istezanje u gornjem dijelu leđa.

• Budite ustrajni. Naučiti ponovo mišiće da vas drže u uspravnom položaju može se na početku učiniti kao težak zadatak ali što više vježbate, to postaje prirodnije.

U studiji kažu i da uspravno sjedenje omogućava da krv i kisik slobodno teku po tijelu što osigurava i dobru probavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 15:19