EPOHALAN NAPREDAK

REVOLUCIJA U OTKRIVANJU RAKA DOJKE 'Elektronička koža' otkriva karcinom velik samo 5 mm

Skupina znanstvenika sa Sveučilita u Nebraski radi na razvoju takozvane elektroničke kože koja ima sposobnost da detektira ili „osjeti“ te potom i producira slike malih kvržica u tkivu dojke koje mogu promaknuti stručnim prstima liječnika.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Ta nova tehnologija bi mogla za više od 94 posto poboljšati stopu preživljenja od raka dojke ukoliko će moći uspješno prepoznati kvržice i točno odrediti njihov oblik u fazi dok su još manje od 10 milimetara u promjeru. Uređaj koji su kreirali znanstvenici izrađen je od nano čestica i polimera, a ima svojstvo da može prikazati opipljiva svojstva kvržica u tkivu dojke.

Uređaj je kreiran tako da radi s optimalnom razinom osjetilnosti koja osigurava kvalitetnu sliku, a ne zahtijeva stupanj pritiska koji bi kod žene stvarao osjećaj nelagode. Iako već postoje neki uređaji, kao što je SureTouch, koji oponašaju palpaciju dojke, slike koje daju su slabe kvalitete i tim se uređajima ne može precizno odrediti oblik kvržica, što je ključni faktor za prepoznavanje kanceroznih tvorevina.

Kako bi testirali rad svoje „elektroničke kože“ i vidjeli može li i kako ona djelovati na stvarnim pacijentima, znanstvenici su postavili predmete nalik na kvržice unutar komada silikona koji je simulirao tkivo dojke i zatim su primijenili uređaj s istim stupnjem pritiska koji bi primijenio liječnik kod palpacije dojke.

Pokazalo se da je uređaj uspješno detektirao kvržice veličine samo 5 milimetara i to čak one smještene 20 milimetara duboko unutar silikona, a to bi i najiskusniji liječnik teško uspio napipati. Ti prvi rezultati testiranja su vrlo obećavajući, a njegovi kreatori se nadaju da bi se u budućnosti taj uređaj, osim za rak dojke, mogao koristiti i za otkrivanje melanoma i drugih vrsta raka.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 15:42