HALO EFEKT

REZULTATI ISTRAŽIVANJA IZNENADILI ZNANSTVENIKE U manje od sekunde, na osnovu jedne riječi, procijenit ćemo osobnost

Čuvši riječ "halo" većina će slušatelja odmah donijeti zaključak o osobinama onog tko govori, a iako ocjena ne mora biti točna, većina će za isti "halo" reći da sugerira da je osoba pouzdana, za drugi "halo" da je agresivna a treći da je topla, pišu američki mediji.

Za taj eksperiment, Phil McAleer, psiholog na sveučilištu u Glasgowu koji je vodio istraživanje snimio je 64 ljudi, muškaraca i žena, koji su morali pročitati odlomak koji je uključio riječ "Halo".

Potom je izrezao tu riječ i dao sudionicima istraživanja da je poslušaju te rangiraju osobine onoga tko govori po deset različitih osobina, poput pouzdanosti, agresivnosti, dominantnosti i topline.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Zaključio je da su se sudionici istraživanja uvelike složili o tome koji glas odgovara kojem tipu osobnosti.

Za jedan muški glas velika je većina smatrala da je najmanje pouzdan, "tip muškarca kojeg biste željeli izbjeći", rekao je McAleer.

Ono što će presuditi je li ženski glas pouzdan je diže li se intonacija ili pada na kraju riječi, kaže McAleer. "Vjerojatno je ženski glas koji budi najviše pouzdanosti onaj kada intonacija na kraju pada".

McAleer kaže da nije važno odgovara li ta ocjena stvarnom stanju već koliko slaganja postoji oko procijenjenih osobina ličnosti na temelju jednog "halo". "Ono što smo zaključili je da svi ispitanici percipiraju isti glas kao najpouzdaniji a drugi kao najagresivniji", kaže on.

U manje od sekunde, koliko treba da se kaže "halo", ljudi procjenjuju nečiju osobnost, odlučuju treba li se osobi približiti ili je izbjegavati.

Takvo brzo donošenje zaključka o drugima ima dugu evolucijsku povijest, i ne odnosi se samo na ljude već i na druge sisavce. Naime, ključno je za preživljavanje bilo što brže zaključiti treba li ostati ili pobjeći, kazala je Jody Kreiman, znanstvenica s UCLA-e koja studira percepciju glasova.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 18:11