KONTROVERZNI PRIJEDLOG

Roditelji vegani koji neadekvatno hrane djecu mogu u zatvor

 Vojko Basic / HANZA MEDIA

Talijanska političarka traži izglasavanje zakona kojim bi se roditelji krivično gonili zbog tjeranja svoje djece da se hrane veganski i drugog 'neodgovornog i opasnog ponašanja' kada se radi o prehrani, piše Guardian.

Elvira Savino, zamjenica u stranci Forza Italia, predložila je zakon po kojem bi roditelji koji bi neadekvatno hranili svoju djecu staru 16 godinu te mlađu završili u zatvoru na šest godina.

Zakon poznat kao 'zakon Savino' želi 'stigmatizirati neodgovorno i opasno ponašanje roditelje kada je riječ o prehrani djece', prenose talijanske novine La Repubblica.

Zakon Savino obuhvatio bi veganske dijete - prehranu bez mesa, jaja, mliječnih i životinjskih proizvoda svih vrsta - za koje Savino kaže da mogu djecu ostaviti bez potrebnih količina željeza, cinka, vitamina B12 i drugih vitamina važnih za razvoj.

Savino, koja je radila u odnosima s javnošću prije nego što je ušla u parlament 2008. godine, napisala je u uvodu prijedloga zakona da se vjerovanje da 'vegetarijanska dijeta, čak i njezin rigidniji veganski oblik, rezultira znatnim poboljšanjima u zdravlju' sve više širi Italijom.

'Prigovora nema ako tu odluku donosi odrasla osoba, međutim, problem nastaje kada su djeca uključena', navodi Savino. Da bi se kontriralo 'ideološkim ekscesima' povezanima s dijetom, Savino predlaže jednogodišnju zatvorsku kaznu za prvi prekršaj, uz mogućnost produljenja ako je dijete mlađe od tri godine.

Predviđena kazna za roditelje čije bi dijete oboljelo ili bi pretrpjelo ozljede zbog neadekvatne prehrane iznosila bi od dvije godine i šest mjeseci do četiri godine. U slučaju smrti djeteta, roditelje bi se kaznilo s četiri do šest godina zatvora.

Međutim, Talijansko društvo za znanost prehrane odbacilo je tvrdnje Savino, a predsjednica društva Andrea Ghiselli rekla je za La Repubblicu da su dijete s viškom masti i šećera opasnije za djecu od veganske dijete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:56