PORAZNI REZULTATI

RUGANJE NA TJELESNOM DONOSI NEUSPJEH Čak i ako nisu debela, ta djeca imaju manje uspjeha

Novo istraživanje pokazalo je da djeca koja su maltretirana za vrijeme sata tjelesnog odgoja ili neke fizičke aktivnosti se neće htjeti baviti tjelesnom aktivnošću godinu dana kasnije.

Ona djeca koja su veće tjelesne mase ili su pretila, a bila su zlostavljana od vršnjaka za vrijeme sata tjelesnog odgoja, imali su manju kvalitetu života (koji se odnosi na fizičko, društveno, akademsko i emocionalno funkcioniranje) godinu dana nakon zlostavljanja. Čak i ona djeca sa zdravom težinom koja su zlostavljana imala su manje fizičke aktivnosti godinu dana nakon napada.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Istraživanje je provedeno među djecom koja su učenici 4 i 5 razreda osnovne škole. Prvi dio pitanja koji se postavlja učenicima, temelji se na pitanjima vezanim uz zdravlje, prehranu, moguće problem zbog učenja, djecu se ispituje o odnosima u razredu i slično. Drugi dio istraživanja sastoji se od pitanja procjenjuje moguća zadirkivanja, dok treći dio temelji se i pokušava od učenika saznati na koji način su drugi ga zadirkivali i maltretirali, kako se on ponašao te pokušava se saznati o emocionalnim posljedicama samog maltretiranja.

Neka od pitanje su i: jesu li te prijatelji ismijavali dok si izvodio neku vježbu? Je si li se osjetio/la povrijeđenim/om kada nisi izabran/na za člana/icu neke ekipe?

Jesu li te prijatelji nazivali ružnim imenima kada si igrao/la nogomet, odbojku ili slično?

Istraživanje je pokazalo kako maltretiranje vršnjaka ima veliki utjecaj na psihičku i fizičku aktivnost kod djece. Istraživačica Jensen navodi kako djeci moramo pomoći da imaju bolju percepciju svojih fizičkih i socijalnih vještina, s time će tjelesna aktivnost povećati kao i zdravlje i kvaliteta života djeteta.

Istraživači se nadaju kako će nastavnici početi primjećivati i shvaćati posljedice vršnjačko maltretiranja za vrijeme sata tjelesnog odgoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 14:25