BLJAK!

SEINFELD JE IPAK BIO U PRAVU! Dvostruko umakanje čipsa može biti pogubno za vaše zdravlje

 Getty Images
Studija riješila debatu započetu prije 20 godina u kultnoj epizodi Seinfelda

Jeste li ikada umočili komad čipsa u umak drugi puta, nakon što ste već jednom napravili? Ako je odgovor da, upravo ste počinili jedan od najgnusnijih zločina koji se može počiniti na tulumima, piše Independent. Naime dvostrukim umakanjem čipsa ili drugih grickalica širite velike količine bakterija.

Istraživanje objavljeno u časopisu Healthbeat koji izdaje Sveučilište u Harvardu potvrdilo je da se dvostrukim umakanjem povećava količina bakterija u hrani, odnosno umaku. Time je i riješena debata započeta u legendarnoj seriji Seinfeld u epizodi 'The Implant' iz 1993. godine.

U epizodi George Costanza na bdijenju dva puta umoči komad čipsa u umak te biva prekoren zbog toga. 'To je kao da stavljate cijela usta u umak', rečeno je Costanzi.

Doktor Robert Shmerling, urednik Healthbeata, rekao je da je istraživanje objavljeno u časopisu potvrdilo da postoji mogućnost da bi bolesna osoba putem dvostrukog umakanja hrane mogla proširiti bolest od koje boluje. Pestis kuga, tuberkuloza i legionarska bolest prenose se putem sline.

Studija je otkrila da broj bakterija koje se akumuliraju prilikom višestrukog umakanja hrane u umak raste ovisno o vrsti umaka. Salsa naime privlači više bakterija od čokolade ili sira jer nije gusta kao čokolada ili sire pa više umaka dođe u kontakt s komadom čipsa koji se u nju vraća prilikom drugog umakanja.

Ako baš morate drugi puta umočiti čips u umak, preporučuje se da komad hrane okrenete na stranu koja nije bila u vašim ustima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:42