PROBIR NA RAK

Smrtnost od raka dojke u padu: Ubuduće će se na mamografiju zvati žene od 45 do 74 godine

Mamografija; ilustracija

 Peakstock/Sciencephoto/Profimedia/Peakstock/sciencephoto/profimedia
Procjenjuje se da u Hrvatskoj živi 170.000 osoba koje su bolovale ili boluju od raka, a rak je najčešći uzrok smrtnosti

Najbolji rezultati u nacionalnim preventivnim programima za rano otkrivanje raka postižu se kod raka dojke, a najslabiji kod raka debelog crijeva, rečeno je okruglom stolu "Kako povećati odziv na nacionalne preventivne programe?" u organizaciji udruge Nismo same.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj živi 170.000 osoba koje su bolovale ili boluju od raka, a rak je najčešći uzrok smrtnosti od kojega umire svaki peti stanovnik naše zemlje. Tako je u 2021. godini od raka umrlo 13.206 osoba, što je za 20 posto više od EU prosjeka. Po smrtnosti od raka smo na 5. mjestu u EU (iza Slovačke, Poljske, Cipra i Mađarske): na 2. mjestu kod muškaraca i 5. kod žena.

- Nikako ne možemo biti zadovoljni odzivom pacijenata na preventivne preglede. Ti su rezultati posebno loši u malim sredinama - rekla je Ivana Kalogjera, predsjednica udruge Nismo same.

U Hrvatskoj se trenutačno provode preventivni programi za rano otkrivanje raka dojke, raka vrata maternice i raka debelog crijeva.

- U proteklom 7. ciklusu mamografiji na razini Hrvatske odazvalo se 62,5 posto pozvanih žena u dobi od 50 do 69 godina. Pritom je odziv u Međimurskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji bio veći od 70 posto. Nažalost, u Ličko-senjskoj, Zadarskoj i Šibenskoj-kninskoj županiji odziv je bio ispod 50 posto – rekla je Andreja Šupe Parun, koordinatorica nacionalnog preventivnog programa za rak dojke.

Zahvaljujući tome programu, ali i sve preciznijoj dijagnostici i učinkovitijim lijekovima, mortalitet od raka dojke u Hrvatskoj je već sedam godina u padu i sad je za 25 posto manji nego prije uvođenja preventivnih pregleda. Po mortalitetu raka od dojke Hrvatska više nije na vrhu nego je 16. zemlja u EU. Kako se rak dojke dijagnosticira sve mlađim ženama, Povjerenstvo za organizaciju, stručno praćenje i kontrolu kvalitete Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke na čelu s prof. Borisom Brkljačićem, donijelo je odluku da se na preventivne mamografske preglede pozivaju žene u dobi od 45 do 74 godine.

Donošenjem Nacionalnog programa za prevenciju raka pluća dijagnosticirat će se pacijenti u ranijim stadijima bolesti čime će se povećati mogućnosti liječenja te ukupno preživljenje. Rak pluća jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Hrvatskoj: godišnje se otkrije više od 3000 novih slučajeva, a podjednako toliko ih umre. Probirom, niskodoznim CT-om otkrivat će se mali tumori koji su operabilni, a ciljana skupina za probir su pušači u dobi od 50 do 75 godina ili oni koji su prestali pušiti prije petnaestak godina, a pušili su godišnje tridesetak i više kutija cigareta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 21:20