HIPNOPOROD

Svog sinčića rodila sam pod hipnozom, bez straha i stresa

 Matea Petrović / CROPIX

Ruski su se mediji nedavno raspisali o tome kako rodilišta u Moskvi u rađaonice uvode porod pod hipnozom. Metodu koja ženama znatno olakšava porođajne muke. A dok ruski liječnici raspravljaju o tome koliko je to zaista učinkovito, ta se metoda u svijetu već prakticira. Čak i u Hrvatskoj.

Ne toliko učestalo, ali sve češće. No nije to ona hipnoza kakvom ju zamišljamo: vi ležite, liječnik vam viskom maše ispred očiju, a vi potom odlutate negdje drugdje. Bilo gdje samo ne u rađaonicu. U rađaonici se primjenjuje samohipnoza i alati tzv. body&mind medicine.

Tatjana Knežević je imala užasan strah od poroda. Čak je inzistirala na carskom rezu. Ali liječnici su joj govorili da carski bez razloga ne dolazi u obzir. Barem ne u državnoj bolnici.

- Nisam mislila da ću ovo ikada izgovoriti, ali moj mi je porod ostao u najljepšem sjećanju - govorei nam 37-godišnja mama 13-mjesečnog dječačića.

Najvažnija je kontrola

Zahvaljujući radionicama koje za trudnice u Zivia studiju radi Petra Brzović. Uči ih tehnikama samohipnoze, vizualizacije, disanja...

Upravo Tatjanu Petra često predstavlja kao svoj najteži slučaj.

- Na kraju sam rodila prirodnim putem, bez epiduralne. A sve što sam naučila, sve tehnike samohipnoze i tehnike disanja koristila sam u predrađaonici i rađaonici Promijenila sam i svoje obrasce ponašanja općenito, shvatila da ne mogu sve kontrolirati i da će biti što mora biti - prisjeća se Tatjana. Dodaje i kako se ona toliko plašila poroda da joj ona “ako su mogle druge, možeš i ti” nije ništa značila. Danas kaže da joj je bilo gore položiti pravosudni ispit nego roditi.

Na radionice je išla tijekom posljednja dva mjeseca trudnoće, a uz to je pohađala i satove prenatal joge.

- Mi smo ušle u korijen mog straha, oslobodile smo ga i ja sam nakon radionice bila potpuno spremna. Svatko od nas ima svoje metode opuštanja. U mom slučaju to su plaža, valovi i miris lavande. Tijekom poroda zamišljala sam sebe na vrhu vodenog vala. Kad trud dolazi, val se penje i ja zajedno s njim, a kad se smiruje, i val i ja se spuštamo. To mi je puno pomoglo. I vrećica lavande mi je cijelo vrijeme bila na čelu - prisjeća se Tatjana.

U mjesec i pol dana sve tehnike samohipnoze i meditacije naučila je i 26-godišnja Matea Šarić.

- Na radionicama učimo kako ostati smirene, čak ako se i nešto zakomplicira. To je, naravno, od velike koristi - dodaje.

Kontroverze

Inače, metoda poroda pod hipnozom bazirana je na radu doktora Grantlyja Dick-Reada koji je 193e3. godine objavio knjigu “Porod bez straha” koja je izazvala brojne kontroverze. On je, naime, smatrao da je većina bolova kod poroda samo posljedica straha rodilje koji bi se mogao eliminirati tehnikama relaksacije.

Petra, voditeljica radionica za hipnoporod, objašnjava kako je kod nas u stanju opuštenosti aktivan parasimpatički dio živčanog sustava. Taj dio živčanog sustava je odgovoran za reakciju opuštanja u tijelu koja je u opoziciji reakciji “bori se ili bježi” kada je aktivan simpatički dio živčanog sustava.

- Kad smo u stanju stresa, javlja se reakcija ‘bori se ili bježi’, što je instinktna reakcija koja potječe iz nesvjesnog - svi sustavi organizma se mobiliziraju za bijeg ili borbu. Ono izaziva cijeli niz fizioloških, emocionalnih i ponašajnih promjena koje imaju adaptivnu funkciju. Također, oslobađaju se hormoni stresa kortizol i adrenalin koji kolajući kroz tijelo, među ostalim, uzrokuju rapidno ubrzanje lupanja srca, plitko i ubrzano disanje, povišenje krvnog tlaka, napetost mišića te preusmjeravanje krvi prema periferiji tijela umjesto u maternicu i bebu. Samim time se porođaj usporava te biva stresan i za majku i dijete - objašnjava Petra.

Naime, u stanju opuštenosti smirenost osvježava tijelo: otpuštaju se hormoni endorfin koji je prirodno sredstvo protiv bolova, serotonin koji je prirodni antidepresiv i dopamin, hormon koji izaziva osjećaj sreće.

Kako Petra tumači, tako se hormoni stresa povlače pa se kucanje srca usporava, disanje usporava i produbljuje, krvni tlak snižava, mišići opuštaju te krv opet teče ravnomjerno cijelim tijelom pa tako i maternica i beba dobivaju dovoljno kisika i nutrijenata.

- Kad smo u stanju opuštenosti, tijelo može neometano činiti ono što instinktivno zna - u miru roditi. Dok je majka pripremljena za porođaj, višestruke su koristi ne samo za nju i bebu već i za cijeli sustav. Za bebu je porođaj manje stresan te se uvelike smanjuje potreba za intervencijama. Sve to dovodi do kraćeg trajanja trudova i manje komplikacija, smanjuje negativne osjećaje o porođaju, smanjuje potrebu za dripom, vakumom i carskim rezom, smanjuje broj zahtjeva za lijekovima protiv boli i epiduralnom anestezijom. Osim toga, majke se osjećaju sigurnije i samopouzdanije te se bolje prilagođavaju novim obiteljskim uvjetima, imaju više uspjeha u dojenju te manje obolijevaju od postporođajne depresije.

Anestezija dijela tijela

Postoje i tehnike samohipnoze koje postižu da klijentica sama analgezira ili anestezira određeni dio tijela. To se koristi inače kad neki pacijent ne može primiti anesteziju zbog primjerice alergijske reakcije pa se u bolnicama ili kod zubara primjenjuje i ova tehnika. A mi je možemo koristiti kod porođaja - zaključuje Petra.

Što je mind-body medicina?

- Mind-body medicina zasniva se na saznanju da naše misli i naše mentalno stanje direktno utječu na fizičko stanje i obratno. Stanje hipnoze je duboko opušteno stanje u kojem smo u kontaktu sa svojim nesvjesnim umom te stoga u kontaktu sa svim onim što se u tijelu odvija automatski. Tijekom stanja hipnoze mi smo prisutne, svjesne što se događa oko nas i odlučujemo kada ćemo pažnju usmjeriti unutar sebe, a kada ćemo primjerice komunicirati s medicinskim osobljem - objašnjava Petra.

Nadalje objašnjava kako dubokim opuštanjem koje postižemo samohipnozom žena koja rađa biva u kontaktu sa svojim nesvjesnim umom te uz pomoć tehnika relaksacije, disanja i vizualizacije ostvaruje potrebne promjene unutar sebe te biva u kontaktu sa svojim djetetom i tijelom koje rađa. Osim toga, u stanju opuštenosti percepcija boli je smanjena, a često i neprisutna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 09:28