OPREZNO S LIJEKOVIMA

Treba li dijete preventivno dobiti antibiotik?

Što se događa kada dijete u nosu ili grlu nosi bakteriju? Treba li mu dati antibiotik ili ne?

Antibiotik se nikad ne daje preventivno. Razlog je jednostavan: prije 20 godina je ustanovljeno da se takvim preventivnim davanjem antibiotika ne rješava mnogo toga. Dijete se izvuče i "počisti" od infekcija, ali kada se dijete vrati u kolektiv, ono ponovno ima bakteriju u sebi i to za veoma kratko vrijeme. Na primjer, kada uđete u vrtić nakon pojave meningokokne sepse, u pravilu ustanovljavate da 65 posto djece ima bakteriju u nosu.

Ako djetetu dajete antibiotik, posebno u slučajevima kada je riječ o streptokoku pneumoniae odnosno pneumokoku, takva bakterija nakon jednog ili dva susreta s antibiotikom zna postati otporna na sve antibiotike. Dobije se antibiogram 0. Ako dijete samo šmrče zbog toga, nikome ništa, ali ako dobije upalu mozga, uha, pluća... onda postaje opasno. Ako dijete preživi takvu infekciju vlastitim snagama, takva bakterija zna napraviti neviđenu štetu.

Zato se izbjegava preventivno davanje antibiotika u bilo kojem obliku, čak i u kapima za nos jer se time povećava šansa za rezistenciju bakterije.

Za www.cuvarkuca.hr dr. Milivoj Jovančević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 03:05