ISTRAŽIVANJE POTVRDILO

TRODNEVNI POST JE IZNIMNO LJEKOVIT! Može regenerirati vaš cijeli imunološki sustav

Trodnevni post može regenerirati vaš cijeli imunološki sustav, čak i kod starijih ljudi, tvrde znanstvenici.

Najnoviji trend među dijetama koji ima dosta pobornika među zvijezdama, dobio je tako i znanstvenu potvrdu.

Iako su dijete koje uključuju post dugo vremena izložene kritici nutricionista koji su upozoravali na moguću štetnost posta po organizam, nova studija tvrdi da post zapravo na organizam djeluje kao resetiranje. Naročito ako je organizam iscrpljen, ostario ili oslabljen kemoterapijom.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Na taj način organizam se potiče da zamijeni stare i oštećene stanice, objašnjavaju američki znanstvenici koji su proveli studiju objavljenu u stručnom časopisu Cell Stem Cell.

'Kada se izgladnjujete, vaš organizam pokušava sačuvati energiju, a jedan od načina da se sačuva energija je da se reciklira puno stanica koje nisu potrebne, posebno onih koje bi mogle biti oštećene', rekao je profesor ma Sveučilištu Južna Kalifornija i stručnjak za dugovječnost, Valter Longo.

Tim pod njegovim vodstvom koji je proveo istraživanje došao je do slijedećeg zaključka: dvodnevni do četverodnevni post koji se provodi svakih 6 mjeseci tjera tijelo da prebaci u tzv. fazu preživljavanja. U toj fazi organizam poseže za zalihama masnoće i šećera i ujedno uništava stare i oštećene stanice.

'Tijelo u tom stanju šalje signal matičnim stanicama da se regeneriraju i ponovno izgrade cijeli sustav'.

'Kada je cijeli organizam teško oštećen kemoterapijom ili samim procesom starenja, postovi mogu generirati novi imunološki sustav - doslovce', objašnjava profesor Longo.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 12:59