UBLAŽAVANJE SIMPTOMA

UZ ZATEZANJE BORA I SPREČAVANJE ZNOJENJA Može li botoks izliječiti i depresiju?

BERLIN - JANUARY 29: A doctor injects a patient with Botox at a cosmetic treatment center January 29, 2007 in Berlin, Germany. Over 50,000 people in Germany receive the treatment every year and its popularity is rising, despite warnings from health specialists over the nerve toxins side effects. (Photo by Andreas Rentz/Getty Images)
 Getty Images / 2007 Getty Images
Rezultati su pokazali da su depresivni simptomi u liječenoj skupini prema skali smanjeni za 47 posto nakon šest tjedana

Botox ne samo da služi za zatezanje bora i pomaže protiv pretjeranog znojenja već može značajno pomoći i u liječenju depresije – sudeći prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Psychiatric Research. Pišu da su pacijenti kojima je ubrizgan botulinumtoxin, poznatiji kao botox pokazali značajan napredak u liječenju svojih simptoma depresije.

U najvećoj dosad provedenoj kontroliranoj placebo studiji o učinku botoxa na depresiju istraživači su otkrili da je više od polovice ispitanika koji pate od umjerene do teške depresije pokazalo znatan napredak u liječenju svoje bolesti i to više od 50 posto u odnosu prije ubrizgavanja ove supstance. Razina depresija mjerena je prema MADRS skali, odnosno standardiziranom mjeraču jačine depresije.

Istraživanje koje su proveli dr. Eric Finzi i dr. Norman E. Rosenthal i objavljeni u časopisu Journal of Psychiatric Research uključili su 74 depresivne osobe kojima je ubrizgan botoks ili placebo u mišić između obrva. Rezultati su pokazali da su depresivni simptomi u liječenoj skupini prema skali smanjeni za 47 posto nakon šest tjedana u usporedbi s 21 posto u placebo skupini.

Ovo istraživanje nudi depresivnim osobama i njihovim liječnicima potpuno novi pristup liječenju jer se pokazalo da botox može pomoći u ublažavanju simptoma depresije i kao samostalna terapija i kao nadomjestak liječenju.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 22:23