DOKAZALO ISTRAŽIVANJE

UZMITE PAUZU Previše vremena provedenog na društvenim mrežama tijekom blagdana izaziva zavist i može utjecati na emocionalno zdravlje

 iStock

Previše provedenog vremena na društvenim mrežama tijekom Božića i pogled na 'savršene' obitelji i blagdanske fotografije drugih, prije će rezultirati time da se osjećate jedno nego blagdanski.

Pokazalo je to istraživanje na Sveučilištu u Kopenhagenu prema kojem pretjerani boravak na društvenim mrežama može stvoriti osjećaj zavisti.

Studija je provedena na više od 1000 sudionika, od kojih su većina žene, a na temelju zaključenog, istraživanje kaže da redovita upotreba društvenih mreža može negativno utjecati na vaše emocionalno zdravlje i zadovoljstvo životom.

Posljedica je to zavirivanja u tuđe životne priče pri čemu onda nastaju nerealne socijalne usporedbe. No spomenuto istraživanje je također pokazalo i da za razliku od onih koji pasivno koriste društvene mreže, oni koji sudjeluju u tuđim aktivnostima i povezuju se s drugima, imaju puno pozitivnija iskustva.

Stoga se, ako mogu odoljeti, pasivnim korisnicima preporučuje pauza od društvenih mreža barem na neko vrijeme te da uživaju u stvarnom svijetu i ljudima s kojima zbilja provode vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 18:24