POZNATA OPASNOST

VEĆ I MALA ČAŠA ALKOHOLA DNEVNO POVEĆAVA RIZIK OD RAKA DOJKE? Znanstvenici su analizirali čak 119 studija i došli do iznenađujućih rezultata

 Profimedia, Alamy

Stručnjaci već neko vrijeme znaju da konzumacija alkohola predstavlja rizik za razvoj raka dojke, no tek je novim istraživanjem utvrđeno da tome pridonose i manje količine, kao što je mala čaša vina dnevno.

Kako piše CNN, izvještaj dva velika svjetska instituta za istraživanje raka (World Cancer Research Fund i American Institute for Cancer Research) otkrio je količinu koja predstavlja rizik za žene prije i poslije menopauze.

Oko 10 grama alkohola dnevno, što je ekvivalent manjoj čaši vina, pola litre pive ili 0,3 dcl žestokog pića, povezano je sa 5% češćom pojavnosti raka dojke kod žena koje još nisu ušle u menopauzu i 9% češćim razvojem kod žena nakon menopauze, rekla je dr. Anne McTiernan, voditeljica istraživanja.

‘Jako su me iznenadili rezultati i povećanje rizika nakon samo jednog pića dnevno u prosjeku. To je tako mala količina, a rizik već raste. Zato se ženama ni ne preporuča više od čaše vina dnevno’, rekla je McTiernan.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije žene najčešće obolijevaju od raka dojke, kako u razvijenim tako i u nerazvijenim zemljama.

Za ovo istraživanje znanstvenici su analizirali rezultate 119 studija o raku dojke iz cijelog svijeta koje su uključivale ukupno oko 12 milijuna žena i više od 260.000 slučaleva raka dojke.

Razlog povezanosti alkohola i raka dojke nije poznat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:26