REVOLUCIJA MEDICINE

VIDEO: ORGANI IZ LABORATORIJA Prvi umjetni nos uskoro na licu pacijenta

 Screenshot

U laboratorijima londonske Royal Free bolnice znanstvenici uzgajaju noseve, uši i krvne žile od matičnih stanica dobivenih iz masnog tkiva. Prema pisanju AP-a i Daily Maila koji su popratili javnu prezentaciju rada tamošnjih znanstvenika, mnogo bi se toga u medicini moglo promijeniti zahvaljujući njihovu radu.

Iako je tek šačica pacijenata do sada dobila organe iz bolnice Royal Free, uključujući suzne kanaliće, krvne žile i dušnike, znanstvenici se nadaju da će uskoro moći transplantirati više vrsta dijelova tijela i organa. A jedan od njih trebao bi biti prvi transplantat nosa dijelom uzgojenog od matičnih stanica.

- To je kao da pečete kolače, samo je pećnica drugačija - objasnio je novinarima kako izgleda uzgoj umjetnih organa znanstvenik Alexander Seifalian sa londonskog University Collegea, čovjek koji stoji iza cijelog ovog projekta.

Prošle godine, on i njegovi suradnici, napravili su nos za Britanca koji je ostao bez njega zbog raka.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Novi nos nastao tako da su znanstvenici stakleni kalup, napravljen prema odljevu pravog nosa pacijenta, posprejali sintetičkim materijalom čija građa nalikuje na građu pčelinjeg saća. Tako je nastala osnova ili skela budućeg implantata. Nakon što su je izvadili iz kalupa, zanstvenici su tu skelu prekrili milijunima matičnih stanica. Te stanice, uzete iz pacijentovog masnog tkiva, dva su tjedna uzgajali u laboratoriju.

U uređaju nazvanom bioreaktor i uz pravu smjesu hranjivih tvari (između ostalog soli i šećera) potaknuli su ih da se pretvore u stanice hrskavice. U međuvremenu, na podlaktici pacijenta je uz pomoć posebnog balona koji postupno rasteže kožu, napravljeno mjesto gdje će smjestiti dobiveni nos.

Nos će biti tu sve dok doktori ne dobiju odobrenje od zdravstvenih vlasti.

Potencijal primjene organa proizvedenih u laboratoriju toliko je velik da se u ovaj projekt uključio i grad London - Seifalianov rad prikazan sada je prikazan javnosti, a gradonačelnik Boris Johnson pokrenuto inicijativu privlačenja ulagača u britanski zdravstveni i znansveni sektor, u spin-off kompanije koje bi trebale komercijalizirati istraživanja iz Royal Free bolnice.

Materijal, polimer koji se koristi kao osnova ili skela za organe Seifalian je već patentirao, a prijavljeni su i patenti za krvne žile, suzne kanale i dušnik. Sfeifalian i suradnici rade trenutno na koronarnim aretrijama i ušnim školjkama. Krajem ove godine, u Indiji i Velikoj Britaniji trebala bi početi klinička ispitivanja uški uzgojenih u laboratoriju i to na ljudima koji su rođeni bez ušne školjke.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Trenutno je postupak u kojem se taj problem rješava vrlo invazivan i dugotrajan.

Dr. Michelle Griffin, plastična kirurginja koja radi sa Seifalianom kaže kako je krajnji cilj stvaranje potpuno sintetičkoga lica, no najprije treba detaljno utvrditi funkcionira li sve kako treba.

Primjerice, postoji li rizik da se skela od polimera probije kroz kožu.

Procjenjuje se da je od 2005. godine na ova istraživanja utrošeno oko 10 milijuna funti (oko 93 milijuna kuna), no Seifalian je uvjeren kako će jednog dana organi iz laboratorija biti svima pristupačni i moći će se dobiti za par stotina funti.

Znanstvena zajednica oduševljena je uspjesima britanskog tima, no neki stručnjaci upozoravaju da se ne smije zanemariti oprez i da svakako treba pažljivo pratiti potencijalne rizike, ponajviše one dugoročne poput povišenog rizika od raka. Uz to, ako su funkcionalan umjetni nos, ušna školjka, pa i krvna žila fantastično dostignuće, zbog složenosti unutarnjih organa, trenutak kada ćemo imati potpuno funkcionalnu umjetnu jetru, gušteraču ili bubrege, još je jako daleko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 11:49