I PASIVNO STVARA PROBLEME

Više od polovice djece udiše duhanski dim

Osijek, 050509.Ilustracija za Zakon o pusenju u ugostiteljskim objektima koji sutra stupa na snagu.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / CROPIX

BOSTON - Više od polovice djece u dobi od jedne do četiri godine, koja su bila obuhvaćena istraživanjem izloženosti pasivnom pušenju, bilo je izloženo duhanskom dimu iako je tek manji dio roditelja priznao da puši, pokazalo je američko istraživanje.

Roditelji misle da su njihova djeca izložena samo ako se nalaze u blizini nekoga tko u tom trenutku puši, a nisu svjesni drugih mogućih načina pasivnog pušenja, kažu znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu koji upozoravaju da pasivno pušenje kod djece otvara vrata respiratornim problemima, upalama ušiju ili astmi, a čak i iznenadnoj dojenačkoj smrti.

Krvi testovi sada mogu otkriti izloženost dimu i pomoći smanjenju pasivnog pušenja.

"Test omogućuje liječniku da u suradnji s roditeljem utvrdi izvor izloženosti i ukloni ga", kaže Jonathan Winickoff, pedijatar iz Massachusetts General Hospital za djecu iz Bostona koji je pisao komentar istraživanja objavljenog u časopisu Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.

Znanstvenici su testirali krv 496 djece u dobi od jedne do četiri godine kako bi utvrdili u kojoj su mjeri izloženi pasivnom pušenju. Mjerili su koncentraciju kotinina - tvari koju tijelo proizvodi nakon što je izloženo nikotinu. Više od polovice djece, njih 55 posto, bilo je izloženo pasivnom pušenju u tri do četiri dana prije vađenja krvi. Istodobno samo 13 posto roditelja priznalo je da su njihova djeca bila izložena duhanskom dimu.

"Mislim da roditelji ne razumiju različite načine na koje su djeca izložena dimu", kaže jedan od autora istraživanja Neal Benowitz, "pa tako smatraju da djeca nisu izložena pasivnom pušenju ako borave u zadimljenoj prostoriji u kojoj u tom trenutku nitko ne puši".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 17:20