ZAŠTITA OD TRUDNOĆE

Zbogom pilule i flasteri: Stiže nova kontracepcija - gel

Mala količina gela, oko tri miligrama dnevno, utrljana u ruke, noge, trbuh i ramena žene će štititi od trudnoće

COPIAPO - Utrljaju li svakog dana malu količinu gela u ruke, noge, trbuh i ramena žene će biti zaštićene od trudnoće!

Riječ je o najnovijim rezultatima o učinkovitosti novog kontracepcijskog sredstva - gela koji sadrži određenu dozu hormona.

Budu li i dodatna ispitivanja pokazala učinkovitost kao i ova dosadašnja gel bi mogao postati još jedno kontracepcijsko sredstvo koje bi vjerojatno za neke žene imao i prednosti pred postojećim pilulama i osobito flasterima. Znanstvenici su zadovoljni i s činjenicom da bi gel bio pogodan za žene koje doje jer za razliku od pilule ne utječe tako značajno na razinu hormona.

Prodor kroz kožu

Prednost pred kontracepcijskim flasterima je u tome što se prije svega ne vidi, a osim toga neće se odlijepiti i prema dosadašnjim studijama gel nema tako snažne nuspojave. Rađen je tako da osigurava stalni dotok progesterona i estrogena kroz kožu što sprečava plodnost.

Stručnjaci se nadaju da bi se gel vrlo brzo mogao naći na tržištu, ako rezultati kliničkog ispitivanja i dalje budu pozitivni. Dr. Ruth Merkatz, direktorica razvoja reproduktivnog zdravlja neprofitne udruge u New Yorku, koja je vodila studiju o učinkovitosti gela kaže da je bilo uključeno 18 žena u dobi od 20 do 30 godina koje su više od sedam mjeseci upotrebljavale gel i ni jedna nije ostala trudna. Istraživanje je pokazalo da je optimalna doza samo 3 miligrama dnevno.

Ključni sastojak

I Američko društvo za reproduktivnu medicinu suglasno je da je gel obećavajući. Ključni sastojak gela je nestorone, nova vrsta sintetičkog progesterona koji je po svom sastavu vrlo blizu prirodnog hormona. Također sadrži i estrogen najsličniji onom prirodnom koji proizvodi žensko tijelo.

Dr. Merkatz je kazala da ni jedna žena nije imala nuspojava poput glavobolje ili mučnine pa to također govori u prilog gela.

Samo šesnaest posto Hrvatica koristi pilule

U Hrvatskoj kontracepcijske tablete koristi samo 16 posto žena a njih 35 posto ne koristi ništa, pokazalo je istraživanje provedeno prošlog proljeća.

Čak 12 posto koristi krajnje nesiguran prekinuti snošaj, a oko tridesetak posto parova odlučilo se za kondom.

U istom istraživanju čak je 60 posto žena kazalo kako im nije potrebna nikakva kontracepcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:17