NOVO ISTRAŽIVANJE

Želite smršavjeti? Zaboravite stroge dijete, hranite se ovom prehranom

 Berislava Picek / CROPIX

Bazira li vam se prehrana na mediteranskoj hrani, ne brinite, količinski u tom slučaju smijete jesti koliko god želite, pokazalo je novo istraživanje. Štoviše, mediteranska prehrana, pokazali su rezultati, puno je bolja i učinkovitija za gubljenje ili održavanje kilograma od bilo koje drastične dijete.

Mnoge popularne dijete u potpunosti su u krivu, tvrde znanstvenici, jer se baziraju na smanjivanju unosa masnoća, a da pritom ne razlikuju ‘dobre’ od ‘loših’. Istraživanje je objavljeno u časopisu The Lancet Diabetes & Endocrinology, a provedeno je na Sveučilištu Barcelona u Španjolskoj.

Držite li se relativno masne prehrane, ali bogate maslinovim uljem to bi mogao biti bolji način mršavljenja od izbacivanja masnoća u potpunosti. U istraživanje je bilo uključeno 7,447 muškaraca i žena iz Španjolske u periodu od 2003. do 2010. godine. Svi su bolovali od dijabetesa tipa 2 ili su spadali u skupinu s visokim rizikom od srćanog udara, a njih 90 posto je bilo pretilo, piše Independent.

Svaki je sudionik morao pratiti jednu od tri vrste dijeta - mediteransku prehranu bogatu maslinovim uljem, zatim oblik prehrane sličan mediteranskoj no bogatu orašastim plodovima i dijetu u koju masnoće uopće nisu bile uključene.

Ljudi koji su bili uključeni u prvi tip prehrane izgubili su najviše kilograma dok je prehrana bogata orašastim plodovima bila najmanje učinkovita.

Znanstvenici su zaključili da bi ovi rezultati mogli potpuno promijeniti naše višenje prehrane. ‘Više od 40 godina nutricionisti zagovaraju prehranu siromašnu masnoćama, a ipak smo svjedoci porasta problema pretilosti. Naša studija dokazuje da mediteranska prehrana jedva utječe na debljanje ili ne utječe uopće’, rekao je dr. Ramon Estruch, voditelj istraživanja.

Stručnjaci se nadaju da će se promijeniti zastarjeli pogled na zdravu hranu i da će prehrana bogata zdravim mastima biti prepoznata i postati standard.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:10