PANDEMIJA

ŽENE PODLOŽNIJE ZARAZI VIRUSOM HIV-a: Čak 63 posto svih zaraženih u svijetu su žene

 AFP
UN procjenjuje da se tijekom 2011. tim virusom zarazilo oko 1,2 milijuna mladih žena i djevojaka

WASHINGTON - Žene su puno podložnije zarazi virusom AIDS-a, objavljeno je na 19. međunarodnoj konferenciji o ovoj neizlječivoj bolesti i njezinoj epidemiji u svijetu , tijekom koje se pokušavaju pronaći najbolji načini što uspješnije borbe protiv nje.

Broj mladih žena inficiranih HIV-om u dobi od 15. do 24. godine na svjetskoj je razini dva puta veći nego kod muške populacije iste životne dobi, pokazuju posljednji statistički podaci objavljeni prošli tjedan. Preciznije, 63 posto svih zaraženih virusom HIV-a u svijetu su žene.

UN procjenjuje da se tijekom 2011. tim virusom zarazilo oko 1,2 milijuna mladih žena i djevojaka, od čega najviše u zemljama u razvoju. Infekcija virusom HIV-a, koja najčešće dovodi do razvoja AIDS-a, jedan je od glavnih uzroka mortaliteta kod žena u fertilnoj dobi.

- Dosad smo uspjeli postići veliki napredak u smanjenju prijenosa virusa s trudnica na dijete, zahvaljujući odgovarajućoj antiretrovirusnoj terapiji, no moramo se potruditi i pronaći nove načine prevencije širenja virusa kod mladih žena, odnosno žena u fertilnoj dobi, rekla je supredsjedateljica konferencije koja se ove godine održava u Washingtonu, prof. dr. Diane Havlir s Kalifornijskog sveučilišta iz San Francisca.

Općenito, žene su puno podložnije zarazi HIV-om od muškaraca tijekom heteroseksualnog odnosa bez prezervativa, ističu sudionici konferencije. Otegotna je okolnost činjenica da u zemljama u razvoju u kojima je broj zaraženih najveći, one najčešće nisu u poziciji da od partnera zatraže da upotrijebi kondom, a vrlo često su i žrtve silovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 12:16