UOBIČAJENA ZARAZA

ZNATE LI KAKO RAZLIKOVATI ŽELUČANU VIROZU OD TROVANJA HRANOM? Simptomi su gotovo identični, evo što savjetuje stručnjakinja

 Profimedia, Alamy

Jaka bol u želucu, mučnina, grčevi, probavni problemi, lagano povišena temperatura, sve su to simptomi crijevne viroze, ali i trovanja hranom. Kako onda razlikovati ta dva uzroka i kada reagirati. Na ta je pitanja za Dnevnik.hr odgovorila Iva Pem Novosel, specijalistica epidemiologije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U zimskom se razdoblju virusne crijevne infekcije javljaju češće dok je ljetno vrijeme idealno za razvoj bakterija u hrani. To, naravno, ne znači da se crijevna viroza ne može javiti ljeti ili da se zimi ne možete otrovati hranom. No, obzirom da su simptomi toliko slični teško je odrediti radi li se o virusu ili bakteriji.

Trovanje hranom uglavnom se manifestira u roku od jedan do osam sati nakon jela, a simptome želučane viroze ćete dobiti u roku od 24 do 48 sati od kontakta sa zaraženom osobom. Najčešći uzroci akutnog trovanja hranom različite su vrste bakterija koje produciraju toksine, virusi te rjeđe drugi uzročnici, dok je virusni gastroenteritis (crijevna viroza) najčešće uzrokovan Noro i rota virusima.

Epidemiologinja ističe da osoba sama pokuša razmisliti je li pojela nešto što je predugo stajalo ili nije bio u potpunosti kuhano. Ako su i druge osobe s kojima ste jeli razvili probavne probleme, onda postoji vjerojatnost trovanja hranom.

Dodaje da se liječnička pomoć u pravilu traži kad nastupi izrazita dehidracija, a oporavak od oba problema traje nekoliko dana, ovisno o slučaju. Kada se smiri dominantni simptom mučnine i povraćanja, važna je nadoknada tekućine i elektrolita, naglašava.

Podsjeća i na preventivne mjere i higijenu, kao što je pranje ruku prije jela, te prilikom pripreme i rukovanja hranom. Namirnice treba čuvati na odgovarajući način te ih dobro termički obrađivati, piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 18:52