PONOVNO ROĐENI

ŽIVOTNE PRIČE LJUDI KOJIMA SU OBITELJI DONORA SPASILE ŽIVOT Dobili smo bubreg, jetru, srce i priliku za novi život

Maca, Inge, Dražen i Zoran kažu kako su na dan kada su dobili organe ponovno rođeni. Zbog toga su beskrajno zahvalni
 CROPIX

Svi su se opraštali od mene. A onda je supruga uzela stvar u svoje ruke i pronašla podatak da Merkur u Zagrebu prima pacijente poput mene. U mojoj anamnezi su prepoznali kandidata za presađivanje jetre i ušao sam u program - prisjeća se 60-godišnji Splićanin Zoran Krpetić, kojem je 2008. godine transplantirana jetra.

Godinu ranije mu je ustanovljena “dekompenzirana” jetra i iz bolnice je otpušten bez nade.

- Nakon transplantacije za mene je počeo novi život, nova avantura. Ponovno sam rođen. Danas na te ljude, liječnike, gledam s divljenjem i punim poštovanjem.

Kad idem na kontrolu, kao da idem u rodilište - kaže nam ovaj umjetnik. I smije se. A jetru je čekao čak devet mjeseci. I on i supruga budili su se s mišlju koliko im je još zajedničkih dana preostalo.

- Na Martinje, kada mi je jetra presađena, slavim drugi rođendan - kaže Krpetić, koji je dobio jetru 25-godišnjeg Nijemca.

Novi organ u 48 sati

- Pijem puno tableta, ali kvalitetno živim. I zahvalan sam obitelji svog donora. A iako imam njemačku jetru, nisam progovorio njemački jezik - dodaje uz smijeh.

Inače, hrvatski pacijenti na jetru čekaju u prosjeku 15 dana, na bubreg manje od godinu dana, a na srce u prosjeku 70 dana.

- U slučaju urgentne liste pacijenti dobiju organ u roku od 48 sati.

A sve to ne bi bilo moguće da nemamo sinergiju struke, Udruge i medija jer imamo izuzetno visoku stopu realiziranih darovatelja koja iznosi 33,5 na milijun stanovnika - objašnjavaju u Udruzi Transplant.

Pedesetogodišnja Osječanka Inge-Vera Viola bubreg je dobila 11. ožujka prošle godine.

- Još sam 1991. godine izvadila lijevi bubreg, a prije dvije godine počeo je otkazivati i drugi. Prošle godine u pola 2 u noći nazvali su me i rekli da imaju bubreg za mene. Transplantacijom sam započela novi život - prisjeća se Inge. Kaže nam i kako joj je u svemu puno pomogla njezina maltezerica Luna.

Patnja s dijalizom

- Kad sam saznala da sam dobila bubreg od poginulog mladića u dobi od 22 godine, bila sam istovremeno i sretna i tužna. Jer, smrt mladog čovjeka je uvijek tužna. Ali bilo mi je drago što ću napokon dobiti bubreg i riješiti se dijalize - komentira.

Da je dijaliza najveća noćna mora slaže se i Maca Bebek, 47-godišnjakinja iz Makarske, koja je prvu transplantaciju bubrega proživjela 1989. godine, kad joj je majka darovala bubreg.

Tada je imala svega 21 godinu. Nakon tri godine i taj je presađeni bubreg otkazao.

Fizički aktivni

I uslijedilo je 13,5 godina dijalize.

- Kad su krenuli ti moji problemi, nije bilo Eurotransplanta pa nije bilo lako doći do bubrega. Bila sam na listi, ali bubreg sam dobila tek 4. lipnja 2007. godine. Hvala svim obiteljima koje daruju organe svojih voljenih. Novi organ zaista znači novi život - priča nam Maca. - Danas sam i fizički aktivna i bavim se sportom: trčanjem i badmintonom - kaže.

Novo srce Križevčanin Dražen Zemun, otac dvoje djece, dobio je 24. svibnja 2008. godine.

Presađeno mu je u bolnici u Dubravi. Tada je počeo i njegov novi život. Zemun je imao svega 31 godinu kad je obolio od kardiomiopatije, virusne upale srčanog mišića. Do 39. godine se liječio i onda dobio novo srce. Srce 28-godišnjeg mladića iz Njemačke.

- Danas sam fizički aktivan, planinarim… Prošli vikend sam bio na Velebitu - dodaje. Ali dobro je upamtio dan kad mu je u sobu u pet sati poslijepodne ušao doktor i rekao: ‘Dražene, spremaj se, našli smo ti srce!’

Transplantacije u Hrvatskoj u 2015 godini:

361 organ presađen je ukupno u svim hrvatskim bolnicama

197 bubrega presađeno je ukupno prošle godine, a na bubreg se sada čeka manje od godinu dana

34 srca presađena su prošle godine u našim bolnicama, a na novi organ potrebno je čekati u prosjeku 70 dana

15 jetri presađeno je lani, a pacijenti na novu jetru čekaju u prosjeku samo 15 dana

5 gušterača presađeno je prošle godine

Ivka Ozuška (71), najstarija darivateljica krvi na svijetu

Ivka Ozuška ima 71 godinu i do sada je u životu darovala čak 56 doza krvi. Jedna doza ima gotovo pola litre. I tvrdi da je najstarija darivateljica na svijetu.

- Pa tko bi bio stariji od mene? Žene darivaju krv do 60.godine, a muškarci do 65. - kaže Ivka. Inače biolog po struci, Ivka je prvi put darovala krv kad je počeo rat.

- Kad dajem krv najsretnija sam na svijetu. Nakon darivanja dobijemo bocu piva, kavu sa šlagom i ručak - otkriva Ivka koju unuci zadirkuju da je pivopija.

Prvi u svijetu po transplantacijama

Hrvatska prva na svijetu po broju presađenih organa

Čini se da ipak postoji nešto u čemu smo na samom svjetskom vrhu. Naime, Hrvatska prema broju transplantacija, donora i najkraćim listama čekanja na organe, prednjači među brojnim većim i mnogoljudnijim državama.

Primjerice, prošle godine su 144 hrvatske obitelji donirale organe svojih najmilijih i spasile 354 života onih koji su čekali na bubreg, jetru, srce ili neki drugi organ. Tako tvrde u udruzi Transplant. A danas se obilježava Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa.

Inače, po broju presađenih jetri i bubrega trenutno smo prvi u svijetu, a po broju presađenih srca drugi. Osim toga, zahvaljujući visokoj svijesti javnosti o potrebi darivanja organa lista čekanja smanjenja je u posljednjih pet godina za čak 37 posto.

Hrvatsku udrugu Transplant osnovali su pacijenti s presađenim organima koji su smatrali da se moraju angažirati kako bi ‘priča’ o transplantaciji i darivanju organa zaživjela u javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 18:38