AKCIJA

FOTO: DALA OTKAZ NA UREDSKOM POSLU I POSTALA SOS MAMA 'U Lekeniku sada brinem o petero djece, evo kako ostajemo fit preko zime'

 

SOS mama Iskra (28) svaki dan vježba sa svojih petero djece o kojima brine u selu Lekenik. Čak i kad je kiša, ova mnogobrojna obitelj često odlazi van na zrak, no u predstojećim hladnijim danima 10-minutno razgibavanje ujutro i navečer dio je njihove svakodnevice.

Vježbanje ne propušta ni Iskrin biološki sin Mariteo (12) koji se s mamom preselio u SOS kuću prije dvije i pol godine kada je ona našla novi posao. Posao jest i može se tako zvati, kaže Iskra, jer za njega dobiva plaću, ali ni po čemu nije sličan bilo čemu što je dosad radila.

- Odgajanje djece bez roditelja i roditeljske skrbi životni je poziv, životni odabir, a ne posao. Onaj tko dođe u SOS selo ovdje zasigurno dugo ostaje - priča nam SOS mama Iskra Božićević Knežević, koja uz Maritea ima još jednog, starijeg sina. No danas ponosno kaže kako ima čak sedmero djece. Razlike nema. Svu svoju djecu odgaja na isti način, kuha im, pere za njih, uči s njima, tješi ih kad im je teško, veseli se s njima kad su radosni - ona je njihov oslonac u životu te im pruža svu ljubav koju zaslužuju svojim rođenjem.

Ljubav prema sportu

Ljubav prema tjelovježbi prenio joj je upravo njezin stariji sin Karlo, koji je prvak Hrvatske u taekwondou. Kada je svoj uredski posao zamijenila ovim majke njegovateljice, što je, reći će usput, najbolja odluka koju je donijela u životu, Iskra se s obitelji preselila u kuću tek dva kilometra dalje od sela Lekenik.

Međutim, kako SOS mame uglavnom žive u SOS kući s djecom 24 sata dnevno, tako je i njezin mlađi sin Mariteo s mamom preselio u novi dom. I uklopio se savršeno. Čak i kada su na godišnjem odmoru, Mariteo biciklom dolazi svojoj braći i sestrama na igranje u Lekenik.

Iskra u SOS Dječjem selu brine o tri dječaka i dvije djevojčice.

- U našoj SOS kući Mak držimo se one - u zdravom tijelu zdrav duh. Tako se nastojimo zdravo hraniti i jela pripremati koristeći zdrave namirnice iz našeg vrta, koji obrađujemo u dvorištu SOS kuće. Kako sam ja velika pobornica sporta i vježbanje me veseli, svakoga jutra svi članovi naše SOS obitelji sudjeluju u vježbanju. Mi, zapravo, sve zajedno radimo: vježbamo, kuhamo, učimo, igramo se, smijemo se i plačemo. Uz trojicu velikih dječaka, osnovnoškolaca, u kući odrastaju i dvije djevojčice, od kojih malena Ivana najviše voli vježbati. Ona je moja najbolja partnerica kada je sport u pitanju i vjerujem da ću je uspjeti naučiti zdravim navikama i zdravom načinu života - otkrila je Iskra.

Trebaju se zabavljati

Upravo je zato mnogobrojna obitelj iz Lekenika bila odličan primjer za novu akviziciju nacionalnog projekta Aktivne Hrvatske, koji ovoga puta u suradnji s dječjim SOS selom Lekenik predstavlja vježbe koje će djeci i ostalim ukućanima pomoći da budu aktivniji i zdraviji u jesenskim i zimskim mjesecima.

- Treba znati da tjelesna aktivnost predstavlja jedan od temeljnih uvjeta za normalan rast i razvoj djece te pridonosi očuvanju i unapređenju njihova zdravlja.

Redovitim tjelesnim aktivnostima potičemo rad mišića, održavajući na taj način njihovu funkciju primarno zaduženu za zdravlje lokomotornog sustava. Važno je i u ovom razdoblju s aspekta roditelja učiti dijete, ako nije u nekom sportskom klubu ili usmjerenom trenažnom procesu, da i dalje bude aktivno, pa barem i 20-ak minuta dnevno kod kuće - prof. Marin Dadić te dodaje kako ne treba zaboraviti ni onaj najvažniji moment zabave u svemu pa je tako sa svojim timom iz Aktivne Hrvatske osmislio nekoliko setova laganijih vježbi koje roditelji i djeca čak mogu izvoditi u paru.

Navedeni set od nekoliko vježbi pokazuje kako roditelji i dijete mogu biti aktivni samo 15-ak minuta dnevno sa jednostavnim rekvizitom kao što je ručnik te time aktivirati cijelo tijelo.

Ujutro razgibavanje i vježbe za jačanje, a predvečer istezanje

Vježbe koje je moguće izvoditi kod kuće su brojne. Stoga bi ujutro bilo poželjno odraditi vježbe razgibavanja i jačanja, kako biste pripremili tijelo za aktivnosti koje nas čekaju tijekom dana. Uvečer bi bilo dobro kratko se istegnuti, kako biste rasteretili i opustili mišiće, te napraviti vježbe disanja kako biste umirili organizam.

1. Izdržaj u skleku u paru

U poziciji upora na rukama zadržite poziciju bez propadanja kukova, pokušajte prilikom zadržavanja imati aktivne mišiće stražnjice. Vježbu ponovite kroz 2 serije po 30 sekundi.

2. Čučanj u paru, ruke gore s ručnikom

Zadržite ruke iznad tijela i širite ručnik te izvedite čučanj. Prilikom izvedbe koljenima ne dozvolite da odlaze prema unutra te težina tijela neka bude na stražnjem dijelu stopala. Vježbu ponovite kroz 2 serije po 8 ponavljanja.

3. Iskorak u paru, ruke ispred tijela

Rukama ispred tijela širite ručnik prema van te izvedite iskorak. Prilikom izvedbe iskoraka ne dozvolite da koljeno prednje noge prelazi projekciju prstiju te da je trup čvrst i kralježnica u neutralnoj poziciji. Vježbu ponovite kroz 2 serije po 5 puta na svakoj nozi.

4. Vučenje s ručnikom sjedeći u paru

U paru, zadržite ravna leđa te povlačite naizmjenično ručnik prema natrag. Vježbu ponovite kroz 2 serije po 10 ponavljanja na svakoj ruci.

5. Ležeći zgib

Ležeći na prsima lagano odignite trup od podloge te povlačite ručnik prema dolje. Pokušajte cijelo vrijeme ručnik širiti prema van i spajati lopatice prilikom vučenja ručnika prema dolje. Vježbu ponovite kroz 2 serije po 12 ponavljanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:53