PROJEKT: SELFIE

FOTO: NA BRILJANTAN NAČIN OBRAČUNALA SE SA SIROVINAMA KOJE DOBACUJU NA CESTI Oni su toliko ponosni na sebe da ih nije ni zanimalo zašto to radi

 Instagram
 

Svatko na svoj način reagira na dobacivanje nepoznatih osoba na ulici, no sve se žene slažu u jednome - radi se o vrlo neugodnom iskustvu, seksualnoj objektivizaciji i maltretiranju. I dok će neke žene užasnute komentarima zastati i zahtijevati ispriku, druge će ignorirati besmislene komentare i nastaviti hodati. No, jedna je žena pronašla originalan način kako se suprotstaviti muškarcima koji je objektiviziraju - sa svakim od njih je slikala selfie.

Noa Jansma (20) je studentica iz Amsterdama koja je, nakon što su je u vlaku maltretirala i snimala dvojica muškaraca, pokrenula mjesec dana dug umjetnički projekt u kojem dokumentira svaki incident, piše Yahoo. Međutim, ona njih nije potajno snimala, već je svakoga zamolila da pozira za fotografiju. Svi su spremno učinili, kao što se vidi na njihovim nasmijanim licima, no očito su bili nesvjesni u koji ih kontekst taj selfie stavlja.

Selfieje je objavljivala na profilu Dear Catcallers na Instagramu, a projekt je privukao neočekivanu pažnju. U samo četiri tjedna i 30 objava profil je skupio gotovo 140.000 fanova, a Jansma je primila na stotine poruka podrške.

‘#dearcatcallers, ovo nije kompliment. Ovaj profil na Instagramu ima za cilj podići svijest o objektivizaciji žena u svakodnevnom životu. Budući da mnogi ljudi još uvijek nisu svjesni i ne znaju koliko često i u kojem kontekstu se dobacivanje događa, prokazat ću muškarce koji su meni dobacivali neugodne komentare u periodu od jednog mjeseca. Slikanjem selfieja i osoba koje objektivizira i objekt stopljeni su u jednu kompoziciju. Ja kao objekt stojim ispred svog dobacivača što predstavlja obrnutu raspodjelu moći’, napisala je Noa u objavi.

#dearcatcallers "baby! Baby! *whisting*"

A post shared by dearcatcallers (@dearcatcallers) on

Jansma je duže vrijeme htjela učiniti nešto kako bi podigla svijest o dobacivanju na cesti, a nakon incidenta u vlaku odlučila je da je vrijeme za akciju. Tijekom mjesec dana projekta samo je jedan muškarac pitao i htio saznati zašto se želi slikati s njim.

Svaka fotografija prikazuje mladu Nizozemku u prvom planu, ozbiljna lica, a u pozadini se nalaze nasmijani muškarci očito posve nesvjesni kako se zbog njihovog komentara ona osjeća. Njezina ozbiljnost reflektira neugodu koju žena osjeća u takvoj situaciji, a iz fotografija je posve jasno da dob ili materijalni status nemaju nikakvog utjecaja na poriv za komentiranjem.

Kako je projekt stigao svome kraju, Jansma ga ipak želi nastaviti pa će pristup profilu @dearcatcallers odobriti drugim ženama kako bi pokazale da se radi o globalnom fenomenu i problemu.

#dearcatcallers "hmmmm you wanna kiss?"

A post shared by dearcatcallers (@dearcatcallers) on

slowly following me 2 streets shouting "sexy!" and "wanna come in my car?" #dearcatcallers

A post shared by dearcatcallers (@dearcatcallers) on

Classic 2.0 "psssst, whoooooop, Can he have your number?" #dearcatcallers

A post shared by dearcatcallers (@dearcatcallers) on

"Wohoo look! *laughing and loud whistling* " #dearcatcallers

A post shared by dearcatcallers (@dearcatcallers) on

#dearcatcallers

A post shared by dearcatcallers (@dearcatcallers) on

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:38