IVANA DUVNJAK

ISPOVIJEST HRVATICE KOJA JE POKORILA ARAPSKE NAFTAŠE Lani sam preko prijateljice otišla u Dubai, sad sam druga osoba u moćnoj firmi s 5300 zaposlenih!

 Božidar Vukičević / CROPIX

Magistra ekonomije Ivana Duvnjak iz Sinja nominalno je druga osoba u velikoj iračkoj naftnoj kompaniji "Al Bilal Group" koja ima više od 5300 zaposlenih. I upravo je Ivana, koja gotovo godinu dana živi u Dubaiju, odgovorna za svih tih 5300 zaposlenih ljudi, piše Slobodna Dalmacija.

- U toj tvrtki sam voditeljica ljudskih resursa i razvoja prodaje. Iznad moje pozicije još jedino postoji pozicija predsjednika uprave i ja sam za svoj dio posla direktno odgovorna njemu - govori Ivana.

- Radila sam devet godina u sektoru za prodaju jedne naše osiguravajuće kuće. I onda sam negdje početkom 2016. godine preko moje prijateljice, koja već dvije godine živi u Dubaiju, dobila ponudu od tvrtke "Capital Taqa" iz Abu Dhabija, koja je nacionalna tvrtka za naftu i plin, da dođem raditi kod njih. Ponudili su mi mjesto izvršnog asistenta predsjednika uprave.

Cimerica iz Irana

U kolovozu prošle godine išla sam na testiranja u tvrtku "Capital Taqa", koja sam uspješno prošla. Gledaju osobnost osobe koju žele zaposliti, poznavanje engleskog jezika i snalaženje "u sekundi" na postavljena pitanja, koja osobno postavlje predsjednik uprave. Moraš odgovoriti u hipu, bez stajanja i ako im se svidiš kao osoba, dobivaš posao. Nakon što sam prošla sva testiranja, u Dubaiju počinjem raditi u listopadu 2016. godine. Nisam se prepala izazova jer sam jako impulzivna osoba i sklona sam riskirati u životu pa sam se odlučila za taj korak - kaže Ivana.

U Dubaiju živi u Palm Jumeirahu

- Radi se o jednom dijelu Dubaija u kojemu najviše žive stranci i koje je jako luksuzno i za njihove pojmove. Živim s cimericom Farzan, koja je iz Irana, a koja je inače diplomirana inženjerka građevine. Ona u Dubaiju živi više od 20 godina i bila mi je od velike pomoći kada sam došla u Dubai - govori Ivana.

No, nije se dugo zadržala u tvrtki u kojoj je dobila prvi posao.

- Moja cimerica preporučila me vodstvu tvrtke "Al Bilal Group" i 25. svibnja ove godine počinjem raditi za njih. Ne radi se o bolje plaćenom poslu, ali je izazov i odgovornost puno veća, a kako ja u svom poslu želim ostvariti međunarodni uspjeh, odlučila sam otići na to odgovornije radno mjesto.

Moja nova tvrtka je iračka kompanija, a bavi se naftom, plinom, energijom, izgradnjom postrojenja, vodom i obnovljivim izvorima energije. Tvrtka nam radi na području Iraka, Jordana, Egipta, Rusije, SAD-a i globalni je igrač. Zaista je velika odgovornost biti u vrhu jedne takve tvrtke, ali to je veliki iskorak u mojoj karijeri, mišljenja je Ivana. Iznos plaće nije nam otkrila, samo je rekla da je četiri puta veća nego što je imala u Hrvatskoj.

Na pitanje kakav je odnos prema ženama u Dubaiju, kako gledaju na to da im je žena šefica, Ivana odgovara:

- Žene su zaštićene na sve moguće načine i one nemaju nikakvih problema. Ne smije ženu nitko krivo ni pogledati. Muškarci se prema strankinjama ophode s velikim poštovanjem, čak bih rekla i strahom, i nikada, što ja znam, niti jedna žena u Dubaiju nije imala nikakva negativna iskustava. Dubai je kozmopolitski grad s puno različitih kultura i vjera. Ja kao strankinja i katolkinja imam pravo slaviti sve naše vjerske praznike, ali isto tako moram poštivati i njihov ramazan - kazuje Ivana.

Dubai je pun policije, jer je to i policijska država, u kojoj upravo zbog toga nema kriminala. Sve je puno nadzornih kamera, snima se svaki djelić grada i sve se kontrolira. Da bi došao u Dubai raditi, čovjek mora biti visokoobrazovan, mora izvanredno dobro govoriti engleski jezik i mora biti spreman na rad, rad i samo rad - ističe Ivana.

Njezino je radno vrijeme od 8.30 do 17.30 sati, a vikend započinje u četvrtak, piše Slobodna Dalmacija.

- Četvrtkom i petkom se izlazi vani, subotom odmara i priprema za radnu nedjelju koja je normalni radni dan. Izlazi se u velike trgovačke centre, hotele i svjetski poznate restorane, kojih u Dubaiju ima koliko ti duša hoće. Sve radi do dva sata poslije pola noći, najviše do 2.30 sati i tada svi odlaze na počinak. Alkohol se može piti u restoranima ili kafićima, ali ga se ne može kupiti u slobodnoj prodaji - priča Ivana.

U Dubaiju ne postoji svjetska ekonomska kriza, tamo je sve med i mlijeko, ali ipak nije lako pronaći posao.

- Sada je dosta teško pronaći posao. Njega mogu dobiti samo najškolovaniji, a najveća potražnja je za uslužnim djelatnostima. Radi se o restoranima i hotelima najviše moguće svjetske kategorije. Ti konobari, kuhari moraju biti školovani, poznavati svjetske jezike i biti najbolji u svom poslu - kazuje Ivana.

No, usprkos blještavilu Dubaija i velikim zaradama, Ivana sebe u budućnosti vidi u Hrvatskoj.

- Ne letim za novcima, oni su u ovoj priči najmanje bitni. Želim steći internacionalno iskustvo, da poslije mogu otići, ako mi se za to ukaže prilika, raditi i u neke druge zemlje. Naravno da ću se vratiti u Hrvatsku, nju ne mogu platiti novci cijelog svijeta - kazuje Ivana.

Skupi život

- Život u Dubaiju je skup, ali njima dolje su to normalne cijene. Recimo, da živim sama u nekom studio apartmanu u pristojnijem dijelu grada plaćala bih godišnje 70 tisuća dirhama, što je 140 tisuća kuna. Ali gorivo je jeftino. Litra benzina ili dizela košta 3,88 kuna. Ja još ne vozim jer moram polagati vozački ispit i u Dubaiju, iako ga već godinama imam u Hrvatskoj - kazuje Ivana.

Vole Poli i Argetu

- U Dubaiju čovjek može kupiti sve, od igle do aviona, to je jedno golemo tržište na kojem bi svoje mjesto mogle naći i mnoge hrvatske tvrtke. Ja sam u samoposlugama samo vidjela parizer Poli i paštetu Argeta. Oni u Dubaiju znaju za Hrvatsku i rado dolaze kod nas, mi smo im neka egzotična zemlja. Najdraži su im Split, Hvar, Zagreb i Korčula - kazuje Ivana.

Teretana i plivanje

Nisam noćni tip, više volim izići po danu. Odem na paraglajding, u teretanu, na plivanje i vozim kvadove (motocikli na četiri kotača) po pustinju, kaže Ivana.

- Za sve što sam do sada napravila u životu najzaslužnija je moje majka Vesela, koja je, nažalost, preminula 2015. godine. Sve što radim, radim za nju, ona mi je vječita inspiracija u životu. Uvijek mi je govorila da se svaki trud isplati. Te njezine riječi su mi oduvijek bile pogonsko gorivo - kazuje Ivana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 04:25