JOSIP ALAJBEG

ISPOVIJEST JOZE BOZE, NAŠEG NAJPOPULARNIJEG MAĐIONIČARA ZA DJECU 'Nisam super junak, no ipak imam misiju'

 Darko Tomaš / CROPIX

Ako nekome kažete da Josip Alajbeg slavi 25 godina karijere, nećete ga posebno zainteresirati. Josip, koji Josip? Međutim, kada doznate da je izvjesnom gospodinu profesionalno ime Jozo Bozo te to ime izgovorite glasno u prisustvu nekog djeteta, sigurno ćete izmamiti reakciju. Jozo Bozo, tko ga još ne zna, naš je najpoznatiji mađioničar za djecu, koji je sa svojom božićnom predstavom rasprodao čak dvije dvorane u prosincu u Lisinskom, a priprema i treću.

Jozo je nastupao u dječjim kazalištima u New Yorku, Washingtonu, Las Vegasu i Hollywoodu. Devet godina zaredom svrstan je u top 10 najboljih dječjih mađioničara na svijetu i često je predavač na svjetskim skupovima mađioničara za djecu. Od 2006. nastupa u slavnom Magic Castleu u Hollywoodu, a 2011. proglašen je holivudskim izvođačem godine za djecu.

Iscrpljen nakon bolnice

U njegovu showu “Čarobni Božić” 18. prosinca moći će uživati djeca i odrasli, a on će sam imati priliku probuditi u sebi humanitarca jer će dio prikupljenog novca ići Domu za djecu u Laduču.

Alajbeg često sudjeluje u humanitarnim projektima, a posebno na dječjim bolničkim odjelima. - S predstava na odjelu za hematologiju i onkologiju kući dolazim emotivno rastresen, strgan. Kada vidim dijete koja možda neće poživjeti ni idućih pola godine, znam da moram dati maksimum. Potrudim se biti bolji od samoga sebe jer ta djeca to zaslužuju. A i sam se zbog toga, priznajem, osjećam bolje jer na njihova bolesna lica izmamim osmijeh - priča Jozo Bozo.

Iako mu je posao da nasmijava druge, priznaje da ima dana kada mu je samome teško na lice navući masku najveselijeg čovjeka na svijetu. - Nije svaki dan savršen, svi mi imamo svojih tragedija, neraspoloženi smo i ne da nam se, a kad mi je ponekad teško, promislim: Meni je to četvrta predstava u danu, ali je toj djeci možda jedina moja predstava koju će vidjeti u životu. Tada izađem na pozornicu, vidim te klince i iskreno sam sretan. Pobornik sam dobre stare zabave, uz puno smijeha i svježeg zraka. Današnji klinci odrastaju uz mobitele, tablete i druge tehnološke uređaje, a njihova mašta i slobodna igra je zapostavljena - objašnjava Alajbeg, kojem je velika sreća kada mu, nakon predstave, prilaze roditelji i kažu kako nikad nisu vidjeli svoje dijete toliko radosno. - Imam veliki izazov, usrećiti te male ljude. Ne kažem da sam neki Superman koji spašava svijet, ali volim taj osjećaj kada djetetu uljepšam dan - napominje Alajbeg.

Svjetska slava

Jozo Bozo je mađioničar svjetskoga glasa, već je devet godina zaredom svrstan u top 10 dječjih animatora na svijetu, a dva puta je nastupio i u Bijeloj kući.

Bivši američki predsjednik George Bush je, čini se, volio mađioničarstvo pa je odlučio za Easter Egg Roll, tamošnju tradiciju, pozvati nekolicinu mađioničara u Bijelu kuću da zabavljaju djecu uzvanika.

Trik s maramom

- Kako sam ja tada već nekoliko godina za redom bio izabran u 10 najboljih mađioničara za djecu, tako sam i ja dobio pozivnicu kao jedini Europljanin koji je nastupio u Bijeloj kući. Trik koji je oduševio predsjedničku obitelj je trik s maramom koja nestaje. Taj ću izvesti u Lisinskom - otkrio nam je Jozo Bozo, koji je nastupao, kaže, na četiri kontinenta.

Bez obzira na svu djecu koju svakodnevno uveseljava, Jozo tužno otkriva kako se sam nije ostvario u ulozi oca. - Za bebu je ipak potrebno dvoje - kaže 43-godišnji Alajbeg.

Iako je jako popularan, kada skine svoj mađioničarski šešir, Jozu Bozu rijetko će netko prepoznati na ulici. - Kada skinem svoj šešir i prsluk, čak ni u vrtiću me djeca ne primijete. Nisam ja neki celebrity niti bih to volio biti - priča Jozo, koji je više puta dobio poziv za inozemnu karijeru, ali je, kaže, doma ipak najljepše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. prosinac 2023 00:18