SLUŽBA I DRUŽBA

JE LI PAMETNO UĆI U BIZNIS S PRIJATELJEM 'Dugo smo se petljali jedan drugome u posao, sve je prerastalo u kaos... Danas točno znamo tko što radi'

 CROPIX
 

Goli kuhar Jamie Oliver nedavno je otkrio da je u tri godine ostao bez više od trećine svog bogatstva koje je tada procijenjeno na 250 milijuna funti. Gubitak oko 90 milijuna funti je, kaže, posljedica je poslovne suradnje – s prijateljima.

Slavni kuhar ne krije da je izgubio gomilu novca jer je naivno miješao posao i zadovoljstvo. Otvoreno priznaje da danas ima listu prijatelja s kojima više nikad neće poslovno surađivati, a njegovo bogatstvo danas se procjenjuje na, znatno manjih, 150 do 160 milijuna funti. Trebamo li svi naučiti lekciju koju je Goli kuhar skupo platio ili trebamo imati više povjerenja u svoje prijatelje i upustiti se u biznis?

Poslovna savjetnica Kristina Ercegović, ujedno i autorica nekoliko knjiga s korisnim i primjenjivim savjetima o uspješnom poslovanju, kaže da kad propadne posao s prijateljem, izgubimo i posao i prijateljstvo. Napominje da dobar prijatelj ne mora biti i dobar odabir za partnera u poslu.

- Ako u biznis ne krećemo sami nego idemo s partnerom, moramo biti sigurni da taj partner i mi ostvarujemo sinergiju. Moramo jasno znati tko što unosi u posao, tko će što raditi, koliko će raditi, koliko vremena uložiti te čija ja riječ zadnja u nekom području. Najbolje se zaštititi dobrim ugovorom – ističe Ercegović.

Raspodjela poslova

Tih se savjeta drže i vlasnici marketinške agencije Kontra, prijatelji Ilija Brajković i Petar Bogdan, koji zajedno posluju već šest godina. No donedavno nisu imali strogu raspodjelu poslova koja je jedan od važnijih postavki uspješnog biznisa između prijatelja.

- Jedan drugome smo se miješali u posao, no u zadnje vrijeme smo se usmjerili. Petar se bavi prodajom i tehničkim dijelom agencije, a ja radim digitalni marketing – rekao nam je Ilija i dodaje da su se na to odlučili da bi spriječili kaos koji je počeo nastajati.

- To je kao da se priprema večera, a svatko od nas kuha po dvije minute, bolje je, recimo, da jedan dan ja kuham, a drugi dan on, ili da jedan radi salatu, a drugi meso. Ako svatko radi svoje, ne znači da će večera biti loša, naprotiv, svatko će svoj dio napraviti najbolje, nego da obojica radimo sve pomalo - objašnjava Ilija.

Obojica radeći provedu 10 do 12 sati dnevno, a ako se oko nečega ne slažu, onda, kaže Ilija, sjednu i popričaju.

- Nema preglasavanja i nadglasavanja, samo kompromis. Nismo mi neko veliko društvo da donosimo odluke kao Sabor. Super je kad se nađu dvije osobe koje slično misle, ali su operativno različite pa se međusobno nadopunjuju. Da nismo na istoj valnoj duljini, sumnjam da bi nam posao uspio - smatra Ilija.

Rizični posao

Osim postavljanja jasnih pravila, prijateljstvo, odnosno biznis, treba pravno zaštiti – dobrim ugovorom, ističe Ercegović, pokretačica Business Café. Kao i u braku, dobro je potpisati predbračni ugovor jer većinom je sve dobro dok traje faza medenog mjeseca, a kad ona prođe trebaju se znati jasna pravila.

I Ilija i Petar imaju sklopljen društveni ugovor o osnivanju tvrtke, u kojoj su obojica ravnopravni vlasnici, svaki sa 50 posto vlasništva, a u tom su omjeru ulaganja, ali i dijeljenje dobiti.

- Ako imamo para, obojica jedemo kavijar, kad nema, obojica jedemo paštetu. Sve dijelimo, velike odluke donosimo zajednički, a neke manje stvari rješavamo u hodu – ističe jedan od vlasnika. Jedna od većih odluka bila je upuštanje u rebrendiranje agencije i stvaranje novog vizualnog identiteta u sklopu kojeg su promijenili ime agencije i preselili se iz Splita u Zagreb.

No, iako mnogi kažu da je rizično, prijateljevanje s poslovnim partnerom ima puno pozitivnih strana, kaže Ilija.

- Jedan drugome ulijećemo kada god i s čim god treba, to je jedan od benefita poslovanja s prijateljem. Primjerice, ja nikad neću otići kući kada sam gotov sa svojim dijelom posla, ako znam da Petar ima posla do tri ujutro. Podijelit ćemo posao i zajedno ćemo biti efikasniji – napominje.

Petar i Ilija često ne mogu razdvojiti poslovno i privatno, no to ih ne muči, a drugima savjetuju sljedeće: Nema naglih odluka na temelju poznanstva, u smislu: hej, mi se sad znamo, idemo otvoriti firmu, sigurno ćemo biti super poslovni partneri jer se ionako dobro slažemo. To ne bih nikome savjetovao. Prvo treba nekako testirati temelje – zaključuje Ilija, a to dokazuju i mnogi primjeri iz prakse.

Još su 1975. dva prijatelja, dva Stevea, Jobs i Wozniak, u garaži izradili prototip računala koji će kasnije nazvati Apple. No deset godina kasnije, Woz više nije dio računalne tvrtke. Samoinicijativno je otišao. Ali, dvojica vizionara navodno su ostali prijatelji. Isto se dogodilo i desetljećima kasnije kada je grupa prijatelja osnovala Facebook, a neki od njih, Mark Zuckerberg i Eduardo Saverin, ubrzo su završili na sudu.

Bečki kvartet

Ercegović kaže da je nakon propalog biznisa vrlo teško održati prijateljstvo, zato treba dobro promisliti.

- Izazov je asertivna komunikacija, postavljanje granica, definiranje jasnih pravila. Tko što ulaže, tko je za što zadužen, nema demokracije, treba se znati tko je za što zadužen. Nekad nam je možda teško reći da neke stvari nisu u redu jer nam je prijateljstvo važnije, no zbog posla ćemo se nekada morati “zamjeriti” prijatelju – zaključila je.

Domagoj Šimecki, hrvatski biznismen s austrijskom adresom, koji je uz redovan posao, zajedno sa suprugom i prijateljima u Beču otvorio Muzej iluzija, kaže da postoji nerazumijevanje, ali prijateljstvo je važnije.

- Više bih rekao da su to drugačiji pogledi na neke situacije. No unatoč različitostima, dvoje ljudi je uvijek moćnije nego svatko sam – smatra Šimecki. Kaže da je bitan sličan mindset, isti nivo i ciljevi poslovanja, a on i partneri su u tome jedinstveni.

- Začetnici ideje su Roko Živković i Tomislav Pamuković, koji su Muzej iluzija prvo otvorili u Zagrebu, a prije godinu dana su ga pokrenuli i u Beču. Moja supruga Lana Rozić i ja smo poslovni partneri, a svi zajedno smo već dulje prijatelji – rekao nam je Domagoj. Bečki muzej iluzija radi već dva mjeseca i funkcionira odlično.

- To je 130. muzej u Beču, koji je u kratkom roku postao hit turističke i lokalne ponude – objašnjava Šimecki. Odmah su podijelili poslove: Roko je fokusiran na marketing, opće poslovanje i prodaju, Tomislav na dizajn i vizualni dio, Lana na gradnju, poslovanje, vođenje i arhitekturu, a ja na dnevno poslovanje.

- Postoje ugovori o partnerskom i drugim odnosima, koji definiraju prava i obveze svake uključene strane, a komuniciramo svaki dan na razne načine, mailom, po potrebi telefonski, videopozivima, sastancima uživo koji su barem jednom mjesečno, a po potrebi i češći - rekao nam je Šimecki.

Odluke uvijek donose zajednički, uz kompromise, oslanjajući se na iskustva i znanje, a kod velikih poslovnih odluka vode se čistom logikom i argumentima.

Prijateljski i poslovni odnos je isprepleten, međutim, prvo se rješava posao.

- Prijateljstvo omogućuje da odnos bude opušteniji, otvoreniji i zabavniji – zaključuje Šimecki.

“Za” i “protiv” poslovanja s prijateljima

DA

… jer su najbolji prijatelji i najbolji partneri. Budući da se poznajete otprije, nemate problema u komunikaciji i znate kako zajedno funkcionirati. Osim toga, s najboljim prijateljima se najčešće nadopunjujemo u osobinama i sposobnostima pa će prijatelj uvijek biti tu za vas da vam podmetne leđa.

… jer će vam prijatelj pružiti podršku koja vam je potrebna da biste zajedno došli do uspjeha. To je posebno važno na početku kada ima mnogo zapreka. A s kim vam je lakše prijeći preko njih nego s prijateljem kojem je u svakom slučaju stalo do vas.

… ako se u startu možete podijeliti oko uloga u poslovanju te utvrditi zajedničke ciljeve i očekivanja te ako to sve uključite u ugovor o poslovanju. Vrlo je bitno imati dobar ugovor kako biste osigurali i poslovanje i prijateljstvo od mogućih razmirica.

… ako se vi i prijatelj nadopunjujete i ako svatko od vas poslovanju može donijeti nova znanja i vještine.

… ako između vas i prijatelja postoji visoka razina povjerenja, odnosno ako je to zrelo prijateljstvo koje može podnijeti stres, kritike i izazove poslovanja.

NE

… ako se ne zna tko je glavni i odgovorni u tvrtki te kako će se donositi odluke. Je li riječ o jednoj osobi, glasovanju? Ako ne možete u početku raspodijeliti uloge s kojima ste i vi i prijatelj zadovoljni, nemojte ni započinjati.

… ako mislite da sami možete bolje i ako želite sami biti svoj gazda. Nema smisla za sobom vući i prijatelja kada imate vlastitog kapaciteta. Prijatelja radije počastite prvim profitom!

… ako mislite da bi vam zajedničko poslovanje uništilo prijateljstvo. Posumnjate li i na trenutak da bi vas prijatelj samo kočio ili se, pak, bojite da će se promijeniti, odustanite. Ne kaže se bez razloga da novac mijenja ljude.

… ako ne možete odvojiti poslovno od privatnog. Odnosno, ako vas privatna povezanost sprječava u razvijanju daljnjeg poslovnog uspjeha. To što ste posao započeli s prijateljem ne znači da morate zauvijek biti partneri.

… ako mislite da vaše prijateljstvo nije dovoljno jako, odnosno ako ne osjećate spremnost da u takav pothvat krenete zajedno. Isto kao što je ulazak u brak - obje strane moraju biti spremne inače nema zajedničke budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:43