SILOVANJA, PREMLAĆIVANJA...

JEZIVA ISPOVIJEST ŽENA KOJE SU TRBUHOM ZA KRUHOM DOŠLE U HRVATSKO SUSJEDSTVO 'Mislile smo da ćemo raditi na farmi, a završile smo kao robinje'

 Profimedia, Designpics

Svake večeri sada već gotovo tri godine, Nicoleta Bolos leži budna noću na prljavom madracu u jednoj kući na Siciliji i čeka zvuk koraka njezinog robovlasnika. Nakon nekoliko sati, on ulazi u prostoriju, prislanja pištolj na njezinu glavu i liježe pored nje. Jedino čega se boji više od njega je da bi mogla izgubiti posao. Stoga noćima trpi silovanja i premlaćivanja, dok se njezin suprug vani opija do besvijesti.

- Prvi put mi je suprug rekao da moram to učiniti. Vlasnik imanja na kojem smo radili je htio spavati sa mnom i da sam ga odbila, dobili bi otkaz - prisjeća se.

- Rekla sam suprugu da neću spavati s gazdom, a on me pretukao. Rekao je da moramo učiniti sve što nam šef kaže da moramo - kako bi zadržali posao.

Tijekom boravka na farmi, radnici su živjeli u vrlo skromnim uvjetima, priča Bolos. Za večeru bi im davali hranu za mačke, a do liječnika nisu mogli doći. Noću bi Bolos i druge ženske radnice iz Rumunjske postajale zabavom za farmere i njegove prijatelje, koji su ih opetovano silovali i zlostavljali, i tako godinama.

- Kad sam došla ovdje, mislila sam da ću raditi težak, ali pošten posao u drugoj europskoj državi, no završili smo kao robovi - govori.

Kao sezonske radnice u poljoprivredi, baš poput Nicolete Bolos, radi još 5000 Rumunjki. Organizacija koja se bori za prava useljenika, Proxyma Association, procjenjuje kako više od polovice Rumunjki koje rade na farmama žive kao robinje diljem pokrajine Ragusa.

- Tamo odakle ja dolazim nitko nema posao, a ako i ima, mjesečno dobiva oko 200 eura. Ovdje se može puno bolje zaraditi, pa čak i ako to za sobom vuče patnju - priča Bolos.

Observer je intervjuirao 10 žena iz Rumunjske koje rade na farmama u Ragusi. Sve se suočavaju sa seksualnim napadima i iskorištavanjem, a rade i po 12 sati po ekstremnim vrućinama bez vode, a neke i bez plaće. Danima se susreću s fizičkim zlostavljanjem, prijetnjama oružjem i ucjenjivanjem te prijetnjama djeci i ostatku obitelji.

Tužiteljica Valentina Botti već je podigla brojne tužbe protiv farmera zbog seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja.

- Govorimo o tisućama potencijalnih žrtava, no samo par žena odvažilo se ispričati svoje priče - govori.

Nicoleta Bolos na posljetku nije mogla trpjeti zlostavljanje. Napustila je farmu i ona i njezin suprug ostali su bez posla i bez mogućnosti da šalju novac svojoj djeci u Rumunjsku. Do vremena kada su njihovi prijatelji sakupili su novce i kupili im karte za povratak kući, ona je već izgubila pravo za skrbništvom nad djecom. Djeca sada žive s ujakom njezinog bivšeg supruga, a kontakt s njima joj nije dozvoljen.

Unatoč zlostavljanju, Nicoleta Bolos odlučila se vratiti poslu u Ragusi.

Prema službenim podacima, samo 36 Rumunjki radilo je u Ragusi 2006. godine, a ove godine broj je narastao na 5000. Sada ih ima više od Tunižanki.

Prema talijanskom zakonu, farmeri moraju pružiti sezonskim radnicima dnevnicu od 56 eura, no Rumunjke koje dolaze na Siciliju često nailaze na brutalnu stvarnost.

Naime, one koje je intervjuirao Observer tvrde da rijetko dobiju 20 eura dnevno.

Iako policija tvrdi da imaju na desetke otvorenih slučajeva protiv farmera, samo jedan je dosad optužen i osuđen upravo zbog zlostavljanja žena iz Rumunjske.

Otkako se vratila u Italiju, Nicoleta Bolos upoznala je drugog čovjeka ih Rumunjske i rodila mu još dvoje djece. Bivšeg je šefa prijavila policiji, te je on optužen za iskorištavanje radnika, no suđenje još nije počelo.

Bolos je odlučila o svemu progovoriti javno jer, kaže, zlostavljanje mora prestati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:29