NEOBIČAN LJUBIMAC

Kako živi životinjica zbog koje je Nikolina Pišek izbačena iz vile: ‘Moj Mango je čist i uredan‘

Patricia Ćorić i Mango
 Davor Pongračić/Cropix
Budući da preko dana uglavnom spavaju i aktivni su noću, ježevi su idealni za osobe koje preko dana imaju mnogo obaveza

O nedavnom skandalu koji se zbio na ljetovanju Nikoline Pišek, svi akteri su dali svoj komentar, jedino nitko nije ništa pitao onog tko je naveden kao povod drami - patuljastog afričkog ježa, ljubimca poznate voditeljice.

Naime, vlasnik vile optužio ga je da mu je on ‘zasmrdio cijelu sobu’ u luksuznom ljetnikovcu u Kaštel Starom koju naplaćuje više od 1300 eura po noći.

Budući da je na ježurku bačena tolika ljaga odlučili smo provjeriti imaju li ti navodi uporište.

image
Davor Pongračić/Cropix

Stručnjaci kažu baš suprotno - ovi ježevi nemaju neugodan miris i ne izazivaju alergijske reakcije kod ljudi preosjetljivih na životinjsku dlaku. Narastu do 24 centimetra, a u zatočeništvu dožive do devet godina.

Postali su pravi hit u Americi prije desetak godina, a prije koju godinu su ih otkrili kao idealne kućne ljubimce i u Velikoj Britaniji. Trend je posljednjih godina došao i kod nas. Neki čak imaju i svoje profile na Instagramu.

image
Davor Pongračić/Cropix

Cijena je 300 kuna

Važno je naglasiti da u našim krajevima živi europski jež, koji je zakonom zaštićen i ne smije ih se držati kod kuće. Afrički jež se pak uzgaja za kućne ljubimce, a može se nabaviti za oko 300 kuna.

Budući da preko dana uglavnom spavaju i aktivni su noću, ježevi su idealni za osobe koje preko dana imaju mnogo obaveza, a navečer se žele opustiti uz svog ljubimca.

Mlada Zagrepčanka Patricia Ćorić, i sama vlasnica patuljastoga afričkog ježa, primila nas je u svoj dom da upoznamo njezinog 1,5-godišnjeg Manga.

image
Davor Pongračić/Cropix

Ne smije se debljati

Mango tijekom dana uglavnom spava, a oko 21 sat, odnosno kad padne mrak, izlazi iz kućice i jede. Na njegovom meniju se nalazi voće, od kojeg najviše voli grožđe i jabuke, i kukuruz. Obožava crve, cvrčke, mačju hranu...

Nakon što se dobro najede zabavlja se u svom kolutu. Veterinari kažu da je fizička aktivnost jako važna jer ako se pretjerano udebljaju mogu dobiti srčani udar.

“On je noćna životinja pa je bitno da danju bude u što većem mraku i tišini te da ga nitko ne smeta. Tek kada padne noć on izlazi i postaje aktivan. To je najbolje vrijeme da ga se uzme za igru jer je najboljeg raspoloženja”, objašnjava nam Patricia.

Kroz smijeh kaže da noći uz njezinog ježurku znaju biti dosta bučne, ali se navikla na to s vremenom. Ako odlazi na putovanje i nije ga u mogućnosti ponijeti sa sobom, odnese ga roditeljima na čuvanje. Iako se ježeve može dresirati, mlada žena nije bila toliko ambiciozna pa njezin Mango ne zna niti jedan trik.

image
Davor Pongračić/Cropix

Ne odaziva se na ime, ali itekako reagira na njen glas. “Kad mu nešto pričam ili mu tepam to ga umiruje i zna da sam to ja te je opušteniji.”

Ježa je, objašnjava nam, dobro nježno dirati po leđima, odostraga prema naprijed do njuškice, sve dok se ne prestane smatati u kuglicu i puhati. Što je opušteniji on dopušta diranje po dijelovima tijela bez bodlji - njuškici, licu, nožicama i trbuhu.

Mango, koji živi u sretnom suživotu sa psom, ima svoju nastambu. U njoj se nalazi kućica u kojoj provodi najviše vremena spavajući, a na njenom krovu se nalazi ‘terasa’ na kojoj ima hranilice. U ‘dvorištu’ ima kolut u kojem se rekreira gotovo cijelu noć te različite igračke.

Patricia ga pušta u šetnju po stanu, ali uvijek treba paziti da nema pristup nekim skučenim mjestima jer se jako voli sakrivati iza kauča, pod ormare.

image
Rođendan afričkog ježa (privatna arhiva)

Ovaj ježić čak u svom transporteru odlazi i na kave i kratke izlete sa svojom vlasnicom.

Važno je da bude na sobnoj temperaturi, oko 25 stupnja Celzijusa, a ako zahladi, odspavat će zimski san. Nikako ne smije biti izložen izravnom suncu. Kod prvog susreta njegove bodlje znaju biti problem pa je potreban oprez.

Paziti na temperaturu

Veterinar Marko Vojnović iz ambulante Buba kaže nam da je najbitnije ne mijenjati temperaturu gdje se jež nalazi.

S ježevima općenito treba nježno i polagano postupati, treba im vremena da se naviknu na miris ljudi, a pogotovo onih koje ne poznaje. “Kada je nervozan, zna gricnuti i poznate”, kaže Patricia.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:05