PAUL BRADBURY

LUDI ENGLEZ IZ JELSE ZA SVIJET JE NAJPOUZDANIJI INFORMATOR O HRVATSKIM DESTINACIJAMA: Prodao sam kuću, gledao CNN, vidio reklamu za RH i to je bilo to

Paul Bradbury
 PRIVATNA ARHIVA
Jedan od najboljih promotora hrvatskog turizma i najčitaniji bloger iz Hrvatske na engleskom jeziku nedavno se s obitelji s Hvara preselio u Varaždinsku županiju, bliže poslovno orijentiranom Zagrebu. Njegov portal Total Hvar danas ima više sestrinskih portala o destinacijama, a kruna svega je Total Croatia News, koji prate i mnogi Hrvati

Sve je počelo uz pivo na divnom malom trgu u Jelsi 2011. Još jedan razočarani turist s primjerkom “Lonely Planet Croatia” u ruci i pritužbom da je u toj knjizi, iako je generalno dobra, premalo informacija o Jelsi da bi se stvarno doživjelo to mjesto.

- Tako divan otok, tako šture informacije - bio je stav koji je lokalni britanski stanovnik Paul Bradbury čuo već mnogo puta, a ovaj put je odlučio nešto i učiniti. Donio je odluku – napisati prvi moderni vodič za otok Hvar. Tri mjeseca i 220 stranica poslije sam je izdao “Hvar, An Insider’s Guide”, srdačno pozdravljen od otočana i turista.

Potpora privatnih tvrtki

Kad je sezona završila, malo istraživanja pokazalo je da postoji potencijal za online portal o Hvaru, koji bi objedinio cijeli otok onako kako pet odvojenih turističkih zajednica (Sućuraj, Jelsa, Vrboska, Stari Grad i Hvar) do tada nije uspjelo. Koncept portal Total Hvar tako je rođen, a obuhvatio je više od informacija o plažama i reklamiranja privatnog smještaja, jer je objavljivao i dnevni blog – pet, šest, sedam članaka svaki dan – kako bi pokazao da je Hvar živ cijelu godinu te da ima štošta ponuditi.

Paul Bradbury objavio je puno blogova, jako puno. Više od devet tisuća članaka samo o Hvaru. Lokalne turističke zajednice isprva nisu bile zainteresirane da podup­ru njegov projekt, ali je potporu dobio od privatnih tvrtki – restorana, hotela, turističkih agencija... Gotovo šest godina kasnije, Total Hvar danas ima sestrinske portale o destinacijama, uključujući Total Split, Total Inland Dalmatia, Total Zagreb i Total Dubrovnik, kao i specijalizirane portale Total Croatia Wine, Total Croatia Cycling i Total Croatia Sailing.

No, glavni portal je Total Croatia News, pokrenut 2015. i povezan s Google Newsom, na kojem se objavljuje 25 članaka dnevno i ima više od 80 suradnika u svom kratkom životu, uključujući političare Jadranku Kosor i Vesnu Pusić, poduzetnika Sašu Cvetojevića te niz pisaca iz cijele Hrvatske i dijaspore. Preporučen od The Guardiana i The Sunday Timesa, Total Croatia News nedavno je doveo i The New York Times na sastanak s hvarskim gradonačelnikom Rikijem Novakom, kako bi razgovarali o novopostavljenim znakovima, a trenutačno surađuje s The Wall Street Journalom na članku o jedrenju na Jadranu za Total Croatia Sailing.

- Naša filozofija je jednostavna - kaže Bradbury. - Dajmo ljudima što žele. A žele dobre, iskrene i pouzdane informa­cije, dostavljene na živahan i zabavan način. Ako im to omogućimo, vratit će se po još. Jako sam iznenađen i zahvalan na broju Hrvata koji svakodnevno prate Total Croatia News jer misle da je otvoreniji i balansiraniji od većine hrvatskih medija.

Najbolja odluka u životu

Priča kako je rođen po kiši u Manches­teru 1969., pa njegovo preseljenje na najsunčaniji europski otok u kolovozu 2002. nije bilo jednostavno. Na Sveučilištu u Manchesteru diplomirao je ruski i njemač­ki jezik, a prvi posao dobio je u jednom hotelu u Münchenu - bio je muška sobarica. Zatim je radio kao prodavač laserskih kristala u Moskvi, bio je učitelj engleskog i francuskog jezika u Hirošimi, a najviše se posvetio humanitarnom radu. Uoči kolapsa Sovjetskog Saveza kao humanitarac je prošao planine Urala, Gruziju, Armeniju, Azerbajdžan i Tadžikistan, zatim je bio u Ruandi odmah nakon genocida 1994. pa dobio premještaj u Somaliju - koji mu je promijenio život.

- Upravo sam bio prodao svoju kuću u Velikoj Britaniji i gledao sam CNN te vidio reklamu: “Hrvatska, Mediteran kakav je nekada bio.” To je bilo to. Nakačio sam se. Prijateljica iz Kanade koja je radila u Sarajevu rekla mi je da dođem do nje jer je napravila popis deset najboljih mjesta za kupnju nekretnine na Jadranu. Doista sam došao u Sarajevo i u razgovoru o tim nekretninama nisam je baš najbolje pratio, a kada me pitala da odaberem jedno od deset mjesta koja mi je predložila, zažmirio sam i odabrao broj šest – Hvar. Bilo je to mjesto o kojem nisam nikada čuo, ali je to ispala najbolja odluka u mom životu – govori Paul koji je do tada proputovao ukupno 90 zemalja.

PRIVATNA ARHIVA
Paul Bradbury i Mate Rimac: Total Croatia News ponosno promovira i Concept One

Potpuno nova Hrvatska

Njegove prve riječi na hrvatskom bile su punomoć, potpis i hobotnica. Do kupnje kuće u Jelsi došlo je, kaže, veoma brzo, pa je shvatio da brzo mora naučiti i hrvatski jezik. I odlično ga je naučio – govori simpatičnom mješavinom englesko-hrvatskog, s jelšanskim dijalektom.

Sudbinski posjet jelšanskoj knjižnici, gdje je došao posuditi dječju knjigu za početak učenja hrvatskog, povezao ga je s, kako kaže, zadivljujućim plavim očima pomoćnice knjižničarke. Miranda i Paul danas imaju dvije kćeri, Hannah (10) i Taliah (8). Po mjestu ga od milja zovu Ludi Englez, možda zbog odluke da živi cijelu godinu u Jelsi, ali uglavnom zbog navike da cijelu godinu hoda u kratkim rukavima – i izvan ljetne sezone u danima kada puše jaka bura.

Nakon 14 godina u raju prošli Božić donio je promjenu jer se četveročlana jelšanska obitelj Bradbury odlučila preseliti u Varaždinsku županiju.

- Mislio sam da je dalmatinski dijalekt težak, a u Varaždinu me dočekao pravi šok, jer je tamo dijalekt nemoguć - priznaje. Promjena životnog stila i više poslovno orijentirani Zagreb bili su glavna motivacija za preseljenje na kontinent, ali uvijek uz opciju ljeta na Hvaru.

- Pokretanje Total Croatia News otvorilo mi je oči prema stvarnoj Hrvatskoj. Živio sam u turističkom mjehuriću Hvara, a da nisam znao što se događa u ostatku Hrvatske. Možete li zamisliti da nisam nikada čuo riječ uhljeb prije nego što sam pokrenuo Total Croatia News? Potpuno nova Hrvatska mi se ukazala. Jelšanska verzija je bila puno ugodnija, sigurno, ali prava Hrvatska je puno veći izazov – otvoreno kaže Paul.

- Na mnogo je načina ovo najčarobniji dio mog života. Ne libimo se konstruktivno kritizirati institucije i nuditi sugestije kako popraviti stvari, ali brzo sam naučio da stranci s mišljenjem nisu dobrodošli, te da je koncept konstruktivne kritike vrlo nehrvatska stvar. Ali – i to me gura dalje – uza svu mržnju i prijetnje ubojstvom (da, ima i toga) svaki put kad izdignemo glavu s mišljenjem, primimo i jedan-dva, a nekada i više e-mailova potpore od ljudi koji su davno odustali od sistema, ali žele pridonijeti. Mnogi mladi Hrvati emigriraju jer ne vide priliku, a mi se polako povezujemo s njima. Interesantno je i razvijati radne odnose s više zagrebačkih start-upova koji se mogu natjecati na svjetskoj pozornici i koji imaju potencijal napraviti velike online promjene u Hrvatskoj – otkriva Paul Bradbury.

PRIVATNA ARHIVA

Nužne promjene

- Smijem se priči o Uberu i Taxiju - nastavlja Paul. - To me podsjeća na Kima koji zabranjuje internet u Sjevernoj Koreji... Jedna od najtužnijih činjenica je da Hrvatska troši svu svoju energiju na prošlost, dok ostatak svijeta kroz tehnologiju gleda u budućnost. Promjene su neizbježne, a najbolji je pristup prigrliti ih i nadati se mjestu u vlaku promjena. Ponosan sam na svoje nove tehno-prijatelje koji su odlučili ostati u Zagrebu dok ih čekaju uredi u San Franciscu, i koji su dopustili ovom debelom, starom Britancu da radi s njima na novim i uzbudljivim projektima koji će promijeniti lice Hrvatske – govori Paul, koji veoma optimistično gleda na budućnost svog poslovanja u Hrvatskoj. Njegovi redoviti suradnici sada su bazirani u Splitu, Dubrovniku, Rijeci, Vukovaru, Zagrebu i Varaždinu.

- U Hrvatskoj ima jako puno potencijala, a dosad smo izgradili brand i međunarodnu reputaciju da promoviramo najbolje stvari u ovoj zemlji. Slavonija i cijela kontinentalna Hrvatska imaju mnogo toga ponuditi, o čemu turisti nemaju pojma. Sjeverna Dalmacija, Kvarner i Istra imaju toliko tema o kojima treba pisati i promovirati ih. Ovo ljeto pokrenuli smo Total Croatia Sailing, krovni projekt za promociju ogromnog potencijala nautičkog turizma u Hrvatskoj. Ako postoji lokalna administracija, turističke zajednice ili hrvatski turistički biznisi koji imaju interes promovirati svoju destinaciju, neka kontaktiraju s nama. Što više turisti znaju i uživaju u destinaciji, više će potrošiti – zaključuje jedan od najboljih promotora hrvatskog turizma i najčitaniji bloger iz Hrvatske na engleskom jeziku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:34