SVI TREBAMO DOBROTU

'MALI PICASSO' IZ IZBJEGLIČKOG KAMPA U BEOGRADU Dječak bijeg od tuge našao u crtanju, a svojom prvom izložbom želi pomoći bolesnom mališanu iz Srbije

 Facebook
 

Desetogodišnji dječak iz Afganistana koji sa svojim roditeljima i dva mlađa brata posljednjih osam mjeseci živi u izbjegličkom kampu u Beogradu izazvao je globalnu pozornost svojim crtačkim umijećem, zbog čega su ga već prozvali 'mali Picasso'.

Farhad Nouri počeo je crtati sa šest godina, gledajući svog oca u Afganistanu kako crta arabeske. Od tada neprestano usavršava svoju crtačku vještinu i svoje je slike već uspio prodati u Grčkoj, preko koje je njegova obitelj bježala, te u Srbiji. Svoje dane 'mali Picasso' provodi crtajući portrete ljudi koji ga inspiriraju, uključujući Novaka Đokovića, Ronalda, Angelu Merkel, Dalija i, naravno, Picassa, svog omiljenog umjetnika.

Za britanski Independent Nouri je svoje djetinjstvo opisao kao "vrlo teško", ali kaže da pokušava iskoristiti umjetnost za opuštanje od patnje jer kad crta ne razmišlja ni o čemu drugom. "Kada biste proveli jedan tjedan u ovom kampu, poludjeli biste, ali osjećam se vrlo dobro kada crtam. Osjećam se bolje i ne mislim o tome kako je bilo u Afganistanu. Kada crtam, opušten sam", ispričao je dječak koji je savladao engleski jezik u godinu dana.

10-godišnji Farhad Nouri sada otvara svoju prvu izložbu, a sav novac od izložbe donirat će 7-godišnjem bolesnom dječaku iz Srbije, čija obitelj skuplja novac za liječenje u Parizu koje bi mu moglo spasiti život. Kada je čuo za slučaj bolesnog dječaka, Farhad je odmah odlučio da mora učiniti nešto da mu pomogne.

"Ne želim da se niti jedno dijete na svijetu boji bilo čega. Stoga sam odlučio da neću prodavati svoje slike za mnogo novca nego ću umjesto toga staviti kutiju i svatko tko želi donirati, može to učiniti za bolesnog dječaka. Treba nam ta dobrota. Želim mu pomoći i pokazati drugim ljudima kako mu mogu pomoći i pokazati svoju dobrotu. Mogu razumjeti ljude i mislim da svi trebamo dobrotu."

Kad je doznao da će moći izložiti svoje slike, cijeli je dan bio izvan sebe od uzbuđenja i razmišljao je o nazivu izložbe. Na koncu je odlučio, zvat će se - 'Trebamo dobrotu - San desetogodišnjaka'.

Izložba se otvara u srijedu 8. kolovoza u prostoru kafea Slow u Beogradu, u organizaciji izbjegličkog fonda Srbije i fotografske škole Fabrika Fotografa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:58