JAMIE OLIVER

NEOBIČAN POROD Cijela obitelj dočekala novog člana, dok u naše rađaone jedva uđe tata

 Getty Images
Aktivistice iz udruge Roda naglašavaju da bi hrvatska rodilišta ženama trebala omogućiti da uz pratnju supruga na porodu bude barem još i doula

Kad se prije dva tjedna u Engleskoj rađao sin Jamieja Olivera, peto dijete u obitelji, njegove dvije najstarije kćeri su pri kraju poroda ušle u rađaonicu i prerezale pupčanu vrpcu.

Roditelji, slavni chef i supruga Jools, bili su vrlo ponosni i pohvalili se time na društvenim mrežama. “Moje dvije najstarije curice ušle su na samom kraju. Bilo je nevjerojatno i vrlo, vrlo emotivno”, napisao je poznati Britanac uz fotografiju svog novorođenog sina. Nešto kasnije i Jools je objavila fotografiju na kojoj doji sina i dodala: “Jako sam ponosna na naše dvije najstarije kćeri koje su prerezale pupčanu vrpcu”. Cijela obitelj Oliver slavila je novog člana. U rađaoni je tog dana, čini se, bilo puno ljudi. Čak troje u pratnji rodilje.

Privilegija za sve

Dok su vani porodi uz podršku članova obitelji i doula, sasvim normalna stvar, u Hrvatskoj se, primjećuju aktivistice iz udruge roda, još uvijek borimo da se ženi bezuvjetno dopusti jedna osoba u pratnji na porodu, bilo koja uz koju se ona osjeća sigurno i zaštićeno. “Ni u jednom rodilištu nije moguće imati pratnju i doule i partnera, iako svatko od njih ima potpuno drugačiju ulogu tijekom poroda”, kažu Rode.

Istovremeno, u Britaniji rade na tome da se normalizira prisutnost starije djece na porodu, ako to majka želi i odabere. Nije to privilegija koja je omogućena samo obitelji slavnog kuhara”.

Mnoge su Hrvatice reagirale na povlaštenu situaciju inozemnih rodilja jer mnoge bi u rađaonici htjele i doulu i partnera. Alenka Krznarić je nedavno rodila i slaže se da bi bilo dobro da sa ženom u rađaonici može biti više od jedne osobe.

- Gotovo tijekom cijelog poroda bila sam na vezi s doulom preko poruka. Ona mi je u tom trenutku bila možda najbliža osoba na svijetu, a nije mogla biti sa mnom u rađaoni. Jer, prije svega, željela sam da tata bude prisutan na porodu zato što je porod transformativno iskustvo i svojevrsno putovanje ne samo majke i bebe, već i oca. No podrška koju pruža doula odnosno druga žena potpuno je drugačija od one koju imate od partnera. Jedna ne isključuje drugu već se nadopunjuju - objašnjava Alenka. Kako je porod trajao 16 sati, Alenka kaže da ne zna kako bi uopće izdržala sama u boksu toliko sati.

Doula na porodu

- Ali kada bih opet rađala, svakako bih željela da doula bude uz nas i u rađaonici - ističe.

I Dunja Šare kaže da bi, kad bi to hrvatske bolnice dopuštale, na porod povela i supruga i doulu jer svatko od njih pomaže na svoj način.

- S doulom bih odradila ‘tehnički dio posla’, a suprug bi mi bio emocionalna potpora, kao što je i bio - kaže Dunja.

Suprug je pomagao i Matei Torčić. Par je prošao trudnički tečaj kako bi dobili potvrdu da on smije biti na porodu. No, na kraju su ga jedva pustili u porođajni boks.

- Nakon 6 sati ležanja u trudovima, nastala je panika, a iako su svi bili predivni i stručni, svaki put kada sam pitala da puste muža kod mene sestre su govorile - kasnije. Nakon 100 puta moljakanja i povišenog tona da ga moraju pustiti, napokon je ušao. Pet minuta nakon toga došao je doktor i potvrdio da idem na carski, a njega su zamolili da izađe - prisjeća se Matea. Ipak, kaže, da ima stariju djecu, njih ne bi vodila na porod da je ne gledaju u tolikoj boli.

Kako se primalje ne stignu posvetiti jednako svakoj rodilji već trče između boksova, doula Petra Brzović kaže da bi bilo dobro da u boksu mogu biti i partner i doula.

Stroga pravila

Uostalom, često su doule potrebnije tatama nego mamama - dodaje Petra.

Ističe i da bi mame koje žele i tatu i doulu bile psihoemotivno bolje kad bi to i dobile.

- Tako se smanjuje potreba za intervencijama, a i samo osoblje je manje opterećeno. Rađaju se sretne i mirne bebe jer su im mame sretne i mirne s obzirom na to da imaju svu potporu koja im treba - komentira Petra.

A zašto su u hrvatskim rodilištima pravila tako stroga, pitali smo i liječnike. Ginekolog Erden Radončić kaže da je zapravo stvar u tome što su vani rodilišta puno bolje opremljena te rodilja obično dobije cijelu prostoriju za sebe.

- Kod nas su, osim Petrove, rodilišta uglavnom skučenija, pa se vjerojatno zato ne favorizira prisutnost više od jednog člana, najčešće supruga. Pomodarstvo tate na porodu je kod nas uvedeno relativno kasno - zaključuje Radončić.

----------------------------

Trebaju li starija djeca biti prisutna na porodu?

Vrlo brzo nakon objave Jamieja Olivera stigle su reakcije sa svih strana: treba li djeci dopustiti da gledaju porod?

- S pravom potporom i pripremom te porodom bez komplikacija nema razloga da djeca ne sudjeluju u dolasku na svijet svog brata ili sestre - rekla je Jacque Gerrard, direktorica engleskog ogranka the Royal College of Midwives. Iako porodi često imaju faktor iznenađenja, istaknula je kako ne postoje dokazi da će sudjelovanje na porodu kod djeteta izazvati ikakvu traumu. Posebno ne dugoročnu. A taj je običaj u Americi čak popularniji nego u Britaniji. Istraživanje iz 2009. godine u 69 američkih bolnica pokazalo je da njih 22 posto dopušta braći i sestrama prisutnost na porodu. Uglavnom, trend je u porastu. Sve više žena želi djecu u rađaonici.

Naša psihologinja Kristina Bačkonja kaže da nije niti znala da je to moguće.

- Važna je dob tog djeteta koje prisustvuje porodu. Ove djevojčice od 12 i 14 godina čine se već dovoljno stare da same mogu odlučiti o tome žele li tako nešto ili ne. Uostalom, u toj dobi već znaju kako djeca dolaze na svijet. Porod je, doduše, specifičan događaj. Bilo bi dobro pripremiti dijete na to što ga čeka, da ne bi imalo krivu predodžbu o tome što će se tamo događati. A je li to dobro ili loše za dijete? Nisam sigurna. Ovisi o uvjetima u rodilištu, o djeci, o roditeljima, o pripremi. Porod je teško predvidljiv događaj. Ako nešto krene po zlu, moglo bi biti traumatično za dijete. Ipak je to bolnica, ima i krvi, teško je predvidjeti i reakciju djeteta. Ali ako su njegove curice to htjele, ne vidim razloga da ne budu prisutne - komentira Kristina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:29